Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 m t! <i Henrik Håkansson och Tony Ols
son med Cape Malaykökets Cass Abrahams . Från Taffelberget är utsikten svindlande över Signa l Hill och Kapstaden . Cape Malay är trendigt i Sydafrika Efter århundraden av rasåtskillnad hungrar Sydafrika efter yttre och inre impulser. När Sydafrika bryter sig ur sin isolering plockar man fram Cape Malay, ett fusionskök från 1600-talet som svar på frågan vad som är "typiskt" sydafrikanskt, och vita etablissemang förnyar sitt kök med Samoosas, Bobotie och Malva Pudding. TEXT KARSTEN THURFJELL | FOTO PETER CEDERLING & LARS PAULSSON [MAT] | RECEPT HENRIK HÅKANSSON & TONY OLSSON • Henri k Håkansson s oc h Ton v Olsson s besök i Sydafrika börja r på de t tuse n mete r hög a Taffelberget . Utsikte n över Kapstade n är omtumlande . Hä r lyser sole n från nor r i stället, och unde r de n brede r hela Afrika u t sig. Samm a paradisiska skönhetsupplevels e ha r möt t sjöfarare, nybyggar e och kolonisatöre r sedan 1487. De t ä r lät t at t förstå de m so m stannad e hä r på sin väg läng s kryddrutte n till Orienten . Fem hundr a år senare ha r drömme n o m at t demokratisera Regnbags - natione n förverkligats p å et t för lande t oc h omvärlden överrump - lande sätt . Me n de t gå r förstås int e smärtfritt , och vålde t stå r ständig t p å lut . I öste r bor t mo t flygplatsen brede r kåkstädern a u t sig. De t sägs at t de t bo r bort - åt tr e miljone r där, me n inge n kan riktig t veta. Kapområde t har medelhavs - klimat , nästan lika solig t oc h mil t åre t om . De t finns fisk oc h skaldjur från den kalla Atlante n på ena sidan udden och de n varma Indiska oceanen på de n andra , ma n kan odl a i stor t set t vilka frukte r och grönsake r so m helst . Vingårdarn a klättra r läng s sluttningarn a från Kapstaden till Paarl , oc h bortom ligge r Karoo , en halvöken med får oc h boskap . Mång a av de me r ambitiös a och "nyvakna" restaurangern a i Sydafrika arbeta r för at t få fram fler prodLikter ur landet , påverka odlare , farmare och fiskare. - Vi försöke r gå tillbaka till våra rötter , och Kapstaden ä r österländsk i flera avseenden , säger Gart h Stroebel, restaurang - chef på de t berömd a lyxhotellet Moun t Kelson . Vi använder mvcke t krvddo r från Orienten . Curryn hä r är mycket sötar e än i Asien , kombinera d me d afrikanska frukter. Oc h Svdafrikas kökshistoria färgas mindr e av de n egna kontinente n ä n av hol - ländsk , indisk , indonesisk , fransk, tysk och brittisk kultur . De t ren t afrikanska köke t dyker bara up p som et t av mång a andra i denn a kosmopolitisk a stad . På Africa Café i stadsdelen Observatory bjude r Portia D e Smidt på en Real African Feast . Lokalen är fylld av starka färger i vackra mönster , och på porsli - ne t dansa r e n fyllig negres s till dunkand e trummor . Mate n so m serveras är lika exotisk för sydafrikaner so m för oss . Så de t ä r knappas t första gånge n Porti a beskrive r de n uppsjö rätte r som ställs framför Henri k oc h Tonv , te x Kenvan Ethiopian Sik Sik Wat , Ithangh a Fritters oc h Mo - zambican Fofos d e Arroz . Hen - rik tilltalas speciellt av d e sesam* frötäckta ost - oc h sötpotatisbol - larna , Malaw i Mbatata . Ton v dissekera r förstås de t som avsluta r de t hela : Tzaneen Orang e & Nu t Dessert . Isoleringen unde r apartheid - åren inneba r int e bara bris t på internationell t utbyte . Rasåt - skillnaden so m varit regel sedan 1652 - i sin värsta form efter andr a världskrige t - isolerade vita , svarta, färgade oc h asiate r så effektivt från varandra at t matvanorn a levde parallellt uta n at t mötas . Efter demokratise - ringen ha r de t här förbytt s i hunge r efter impulser , båd e utifrån oc h inifrån. forts pä sid 6
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40