Buffé 1
Äntligen vår! Svarva zucchini till spagettiliknan
de »zoodles« och gör en grekisk sallad, eller fyll en croissant med äggröra till picknicken. Och har du inte testat avokadotacos – just do it! Foto Eva Hildén → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buff etipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Lomelinos pajer« av Linda Lomelino, (Bonnier Fakta). avocado tacos Crispy ROSTAD VIT CHOKLAD Ett spännande sött »strössel« att toppa desserter med, tipsar Maria Molin i Uppsala. Strö ut 100 g grovriven vit choklad på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 5 minuter på 175°C, tills chokladen har fått en fi n ljusbrun färg. Låt svalna. Bryt i bitar. »Grilla färsk mango. Bjud med vispad grädde, hallon och rostad vit choklad. Mums!« Croissantmacka med äggröra Café Pascal i Stockholm står för inspirationen till den här frasiga skapelsen. Dela en croissant på längden (köpt eller bake off ). Fyll med äggröra och luft torkad skinka. Klipp över lite smörgåskrasse. Hugg in! Tacos går att variera i all oändlighet – här är favoriten just nu! Dela, kärna och gröp ur 1 avokado. Skär varje halva i 4 klyft or. Vänd först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist panko (asiatiskt ströbröd). Fritera på 180˚C eller stek i rikligt med neutral rapsolja tills paneringen är gyllenbrun. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt. Bjud den krispiga avokadon i små tortillabröd med tomatsalsa, chilimajonnäs, färsk koriander och limeklyft or. Grekisk sallad med zoodles Kikärtsmajo – utan ägg Spadet från konserverade kikärter funkar utmärkt som ersättare till ägg i majonnäs! Mixa ihop 3 msk kikärtsspad med ½ tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Tillsätt 2 dl neutral rapsolja i en tunn stråle under fortsatt mixning, till en slät och fluffi g majonnäs. Tips! Smaksätt din kikärtsmajo med vitlök, färska örter, srirachasås eller en klick wasabi. Zucchininudlar får ersätta gurka i den här fräscha salladen! Svarva 1 zucchini med en grönsakssvarv till tunna strimlor. Blanda med 2 msk olivolja med ½ tsk fi nrivet citronskal, 1½ msk färskpressad citronjuice, 2 msk hackad mynta, 1 krm chiliflakes och 2 krm salt. Servera med smulad fetaost, kalamataoliver, strimlade soltorkade tomater, färsk mynta och fi nrivet citronskal. B UFFÉ 4 • 2016 15 FRYST LAYER SMOOTHIE Mixa 125 g fryst mango, ½ fryst banan, ½ msk vita chiafrön och 1 dl färskpressad apelsinjuice i en blender. Häll över i en plastlåda och ställ i frysen medan du gör lager två. Mixa 125 g frysta jordgubbar med 1½ msk färskpressad limejuice och 1 dl mandeldryck i blendern. Häll mangosmoothien i två glas. Skeda försiktigt över jordgubbssmoothien. Servera genast.