Buffé 1
V i befi nner oss på Djurgården, mitt i Stockholm
. Här vilar blicken på smäckra segelbåtar som ligger i stora torrdockor för reparation. I bakgrunden hörs förtjusta skrik från karusellerna på Grönan, som ligger alldeles intill. Men i gränderna på Nya Djurgårdsvarvet råder trots allt ett skönt lugn. Här har vännerna Josefi n Arrhénborg och Maria Rindstam drivit Skroten Café och Skeppshandel i ett par år nu. Med Skroten har den gamla riggverkstaden fått ett nytt liv. Miljön är rustik, enkel och inbjuder till en paus. I en del av lokalen botaniserar vi bland schackel, beslag, fotogenlampor, gamla burkar, såpa och mycket annat som är användbart ombord. Många av tingen kommer från gamla båtar. I kaféet frestas besökarna med hembakat, goda mackor och dagens rätt. Det är Maria som står för kokkonsterna. Med en bakgrund från restaurangskola och arbete i Östermalms Saluhall har hon en gedigen matkunskap. – Min stil i köket är svensk, enkel och bygger på riktiga råvaror. Det är ingenting avancerat eller tillkrånglat. Och råvarorna är till stor del hämtade från folk vi känner. Min svärfar är fi skare, och en gammal bonde levererar en del grönsaker till oss, berättar hon. Den avslappnade attityden i köket löper som en röd tråd genom allt Maria och Josefi n gör. Det hela började med båtarna. – Ja, vi var båda mammalediga och skulle rädda världen. Skämt åsido, vi hade en båt som skulle skrotas och upptäckte ett behov. Det saknades helt enkelt ett system för att ta hand om uttjänta båtar på ett miljömässigt klokt vis, berättar Josefi n. Så paret satte helt enkelt igång. Och möttes av en hel del höjda ögonbryn, och ganska många utmaningar. Men fortsatte ändå, arbetade på, skaff ade sig kontakter och hade roligt. – Ja, det är en häftig resa. Vi har aldrig påstått oss kunna allt, men vi lär oss hela tiden. I dag skrotar deras företag båtar från hela landet för hand. En viktig del är att ta vara på de material och ting som går att återanvända. De driver dessutom ett stort projekt i samarbete med en branschorganisation. Kaféet på Beckholmen blev till efter att de även drivit skeppshandel ute på Skeppsholmen, en annan holme i stan. – Vi trivs verkligen. Miljön är fantastisk, vi njuter av utsikten över inloppet och möter härligt folk, säger Josefi n och Maria. Det är dags för fi kapaus. Några hantverksgrannar kommer in och njuter av räkmackorna. Rottweilertiken Doris sniff ar uppskattande. På Skroten Café och Skeppshandel fi nns plats för både fyr- och tvåbenta livsnjutare. B UFFÉ 4 • 2016 9 KALLRÖRD RABARBERLEMONAD Inget är så läskande som ett glas iskall lemonad. Här med vårig smak av rabarber. GER CA 4 ½ LITER 3 kg rabarber 1 vaniljstång 4 liter vatten 1 msk citronsyra 1 tsk natriumbensoat ca 16 dl strösocker (1 440 g) 4 dl färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj rabarbern. Skär i cm-stora bitar. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. 2. Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller kastrull. 3. Koka upp vattnet och häll över. Rör ner citronsyra och natriumbensoat.Låt stå övertäckt i 2 dygn i kylen. Rör då och då. 4. Sila av vätskan. Rör ner socker och citronjuice. Låt stå tills sockret lösts upp. Rör då och då. 5. Häll upp lemonaden på väl rengjorda fl askor. Späd med vatten och is vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Tips! Späd lemonaden med kolsyrat vatten för en fräsch, bubblande dryck! Båtbrudarna på Skroten MARIA RINDSTAM Ålder: 38 år. Familj: Man och tre barn. Bor: På båtvarv på Muskö. Älskar just nu: Att plocka nässlor och göra en god soppa. Drömmer om: Att få vara ledig på vintern. Favoritbåt: Hwila 24, en öppen segelbåt som sticker ut! JOSEFIN ARRHÉNBORG Ålder: 33 år. Familj: Sambo och två barn. Bor: På segelbåt i Solna. Tycker inte om: Onödigt tillkrånglad mat. Drömmer om: Ett krumelurpiller som stoppar tiden! Favoritbåt: Ockelbo, en motorbåt i plast, gärna en modell från 80-talet.