Buffé 1
»Plötsligt kan du utan att ha förstått vad som hä
nt befinna dig på en portugisisk vinprovning eller koreansk streetfood-festival.« AVOKADO-PALETAS Mexikansk glass på pinne! Perfekt mogen avokado ger bästa resultat. GER 8 GLASSPINNAR 2 mogna avokador 2 dl sötad kondenserad mjölk 150 g färskost av philadelphiatyp 1 tsk finrivet limeskal färskpressad juice av 1 lime 1 ½ dl vatten ½ krm salt forts... vara det första som kommer på tal när det ska snackas småskalig produktion. Men mejerijättens danska gren har satt igång ett ganska fantastiskt projekt med sin Arla Unika-serie, som först var tänkt att enbart säljas till danska toppkrogar. Projektet blev en sådan succé att ostarna nu även säljs i utvalda butiker och i ett eget stånd i Torvehallerne. Här kan du prova dig fram till om det är den 52-veckorslagrade, parmesanliknande Havgus från Vadehavet eller den rökta och askrullade vitmögelosten som blir din favorit – annars finns ytterligare 14 ostar med i projektet. Ännu fler danska (och några svenska) produkter finns hos Omegn, som mycket träffande betecknar sig som en urban lanthandel. Här finns ett stort urval av öl från danska mikrobryggerier, både på flaska och på tapp vid den lilla baren. Utbudet av korvar, charkuterier, patéer, rilletter är enormt – och allt är lokalt producerat. Prova exempelvis de prisbelönta korvarna från bornholmska Hallegård. Stigs Oliven är också ett tips för den som vill gå på djupet med oliver – Stig kör direktimport och sorterna varierar med säsongerna. Utomhus, mellan hallarna, vimlar det också av möjligheter att både handla råvaror och äta mat. Prova på gourmetkorv med kreativa toppings från Pølsekompagniet korvstånd. Vill du hellre besöka stans mest hajpade fast food-ställe är det bara att snällt ställa sig i kön till Hija de Sanchez lilla taco-holk. Rosio Sanchez som driver stället var tidigare kock på Noma men beslutade sig för att satsa på att införa äkta smaker från hemlandet Mexiko till Norden. Att René Redzepi är delägare har inte direkt gjort projektet mindre spännande för lokala och tillresta foodies. Allt görs från grunden, vilket (nästan) motiverar de relativt höga priserna. Två mjuka tacos är borta i ett par vällustiga nafs – den kloke beställer samtidigt ett par paletas, det vill säga mexikanska handgjorda glasspinnar. Ilsket grön avokadoglass med kolarippel och frystorkade hallon är en ren smaksensation. 1 dl dulce de leche/karamelliserad mjölk eller smält vit choklad ½ dl hackade frystorkade bär (t ex hallon eller jordgubbar) GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa avokadoköttet med kondenserad mjölk, färskost, limeskal och -juice, vatten och salt med stavmixer till en riktigt slät smet. 2. Fördela smeten i glassformar. Ställ in i frysen minst 4 timmar. 3. Vid servering: Ta ut glassarna ur formarna. Lägg dem på ett fat med bakplåtspapper. Rippla över dulce de leche/karamelliserad mjölk (värm den lite först, så går det lättare att göra snygga ränder) eller smält vit choklad. Strö över frystorkade bär. Upptäck mer! FLÄSK OCH FUNKTIONALISM I KØDBYEN Hoppa på S-tåget från Torvehallerne och åk en station till Dybbølsbro. Här ligger Köpenhamns slakthusområde, eller Kødbyen, som det kallas i folkmun – en smältdegel för gourmetkrogarnas mindre formella bakfickor, sköna uteserveringar, surdegspizzor och saftiga burgare i briochebröd. Och givetvis stans bästa slakterier och köttbutiker. Hela guiden till »Köttstaden« hittar du på ica.se/buffe. Helgrillat på Nose 2 Tail i Kødbyen. B UFFÉ 4 • 2016 35 För alla Se ica.se/buffe