Buffé 1
Älsklingsrätten Har du ätit något som fått dig at
t utropa: Det här var det godaste jag ätit! Och som fått dig att drömma om receptet? Mejla i så fall till red.buffe@otw.se eller skriv och berätta på ica.se/buffe/alsklingsratten. Har du tur väljer vi ut ditt bidrag och gör vårt bästa för att ta fram receptet. Skriv vad som gjorde rätten/ matupplevelsen så speciell. Du får också gärna skicka med ett foto av dig då du njuter av din favoriträtt. Älsklingsrätten TORI TRUCK Krispig tofu med tydlig grillsmak, syrliga grönsaker, het chilimajo och omsorgsfullt tillagad yakitorisås efter gammalt familjerecept. Det är några av ingredienserna i en rätt, full av smaker och konsistenser, som får Bufféläsaren Philippa att jaga runt efter en speciell foodtruck på Stockholms gator. Text Therese Elgqvist Recept Kentaro Nagata & Anders Carlbom Foto Peter Knutsson F rån den färgglada food trucken serverar Kentaro Nagata och Anders Carlbom autentisk japansk street food. Det handlar dels om drömmen att starta eget, dels att introducera en för stockholmarna till synes okänd del av det japanska köket. – Det första många kopplar ihop med japansk mat är sushi. Vi vill visa mer av det japanska köket säger Anders. Den rätt som blivit favoriten hos många, och älsklingsrätten hos Buff éläsaren Philippa, är Tori Trucks stolthet: de friterade och grillade tofuspetten. 24 B UFFÉ 4 • 2016 Tofuspetten serveras med ris, sötsyrlig morots- och rättikssallad, knaprig vitkål och chilimajo. Och så den omsorgsfullt tillagade yakitorisåsen. – Alla japanska familjer har sitt recept på yakitorisås. Vi använder min farmors, berättar Kentaro. Vitkålssallad med olika dressingar är en klassiker på japanska yakitoribarer och blev därför ett av Tori Trucks givna tillbehör. – Vi har testat oss fram bland dressingar och fastnade för vit miso, säger Anders, som brukar smaka sig fram till rätt smak. Vad gör tofuspetten till en älsklingsrätt? – Det är ett nytt sätt att servera tofu. Vi både friterar och grillar den, vilket ger riktigt krispig yta och mycket smak. Salladerna kompletterar i både smak och textur, och tillsammans med ris och smakrika såser blir det en fullträff , menar Kentaro. Och till sist, hemligheterna bakom receptet? – Fritera tofun tills den blir riktigt krispig. Låt gärna yakitorisåsen sjuda länge; ju mer tid och kärlek desto bättre. Och använd gärna japansk majonnäs och soja i recepten. Älsklingsrätten Buffé hjälper dig med efterlängtat recept.