Buffé 1
om Mikael Jidenholms odlingar på ica.se/buffe Läs
mer grön MAGI Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt i halländska Slöinge är den passionerade odlaren som bestämde sin yrkesbana redan som nioåring. Här får vi smaka på fyra innovativa och smakfulla grönsaksrätter ur hans nya bok »Grön magi«. Recept Mikael Jidenholm & Lisa Lemke Foto Magnus Carlsson GRÖN ÄRTSOPPA MED ÖRTKRÄM Den intensivt klorofylliga soppan blir godast på nyskördade ärter, men frysta gröna ärter går också bra. Om du använder bubbel, spara en skvätt och häll i vid servering. FÖR 4 PERSONER 750 g gröna ärter 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 2 dl torrt vitt vin eller mousserande vitt vin 1 liter vatten 3 msk konc kycklingfond smör, salt finstrimlad lök, strimlade örter och ev ätliga blommor till garnering ÖRTKRÄM 2 dl crème fraiche 22 B UFFÉ 4 • 2016 1 ½ dl hackade örter (t ex gräslök, mynta, persilja) ½ msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med örtkrämen. Rör ihop crème fraiche, örter och citronskal. Krydda med 2 krm salt. Ställ åt sidan. 2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. 3. Fräs lök och vitlök i 2 msk smör i en gryta tills de är mjuka, ca 3 minuter. Tillsätt vinet, men spara gärna ½ dl om det är mousserande. 4. Låt koka upp. Häll sedan på vatten och kycklingfond. Koka upp igen. Tillsätt ärterna och koka ytterligare ca 3 minuter. Lyft upp ca 1 dl ärter och spara till garnering. 5. Mixa soppan slät och skummig med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev det sista mousserande vinet. 6. Lägg en klick örtkräm i 4 soppskålar. Toppa med ärter, strimlad lök, strimlade örter och gärna ätliga blommor. Slå på soppan och servera genast.