Buffé 1
fräscha smaker GURKYOGHURT Skala, dela och kärna
ur 1 gurka. Skär i skivor och blanda med 1 dl yoghurt (10 %), 1 tsk finrivet citronskal, 1 msk färskpressad citronjuice, 2 krm salt och 1 krm peppar. Strö över ¼ tsk paprikapulver. GRILLAD RÖDING MED SPARRIS- & ZUCCHINI– SALLAD Med en grillwok/-panna grillas den läckra salladen snabbt och enkelt. FÖR 4 PERSONER 4 rödingfiléer med skinn (ca 600 g) 2 knippen grön sparris (à 250 g) 1 zucchini 2 rödlökar 1 dl grovhackad persilja olivolja salt, svartpeppar SOJAVINÄGRETT 1 schalottenlök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja 2 msk rödvinsvinäger 2 msk japansk soja 1 msk dijonsenap GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med vinägretten. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda med övriga ingredienser i en burk med lock. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Sätt på locket och skaka burken tills det tjocknar. 2. Bryt ev av den nedre torra delen på sparrisen. Skär varje sparris i 2–3 bitar. Skär zucchinin i mindre bitar. Skala, dela och skär rödlöken i klyftor. 3. Blanda grönsaker och lök med ½ dl olja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 4. Grilla grönsakerna i en grillwok/ -panna på hög värme tills de mjuknar något och får färg, ca 5 minuter. 5. Blanda grönsakerna med vinägrett och persilja i en skål. 6. Pensla fisken med olja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar runt om. Grilla fisken på hög värme ca 3 minuter på skinnsidan. Rör den inte förrän den är klar så fastnar inte skinnet. 7. Servera rödingen med den ljumna salladen. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GRILLADE FÄRSSPETT MED GRÖN FETASALLAD Blandfärs ger saftiga spett – här med orientalisk smaksättning. Servera gärna med gurkyoghurt, se recept ovan. FÖR 4 PERSONER 500 g blandfärs 1 liten gul lök 1 ägg 1 msk malen spiskummin 1 msk paprikapulver ½ dl finhackad persilja ½ dl finhackad mynta olivolja, salt, svartpeppar GRÖN FETASALLAD 150 g fetaost 300 g salladsärter 1 knippe rädisor (200 g) ½ dl finhackad mynta 1 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och finhacka löken. 2. Blanda lök, färs, ägg, kryddor, örter och 1 tsk salt i en bunke. 3. Forma färsen till 8–12 platta korvar. Trä på spett. Pensla med olja runt om. 4. Grön fetasallad: Koka salladsärterna i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av och spola i kallt vatten. Ansa och skär rädisorna i kvartar. Blanda mynta,citronjuice, 3 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. 5. Lägg ärter och rädisor på ett fat. Ringla över myntadressingen. 6. Grilla färsspetten på båda sidor. Räkna med 5–6 minuter, men temperatur och färstjocklek avgör. Servera spetten med fetasalladen och gurkyoghurten. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt och fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut fetaost mot tofu. Gör äggfri: byt ut ägget mot no egg-ersättning, alternativt uteslut ägget. B UFFÉ 4 • 2016 17