Buffé 1
pinfärska skaldjur i torvehallerne Litteratur och
cocktails på Den Sidste Dråbe. Botanisk Have innan Torvehallerne slog upp portarna 2011. Nu är det åter fart på Israels Plads. Köpenhamn hade inte riktigt haft någon egentlig saluhall Mikrobryggd öl på Omegn. DAAL PÅ RÖDA LINSER På Grød serveras en tjockare variant av den indiska linsgrytan daal. Den som vill ha mer hetta dubblar chilimängden. FÖR 4 PERSONER 3 dl torkade röda linser 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 25 g färsk ingefära 2 små morötter 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 3 tomater 1 tsk malen spiskummin 1 tsk garam masala 1 tsk gurkmeja 1 ½ dl kokosmjölk färskpressad juice av 1 lime rapsolja salt, nymalen svartpeppar körsbärstomater, rostade salta sötmandlar, matyoghurt och färsk koriander till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fi nt. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 2. Dela, kärna ur och fi nhacka tomaterna. 3. Fräs spiskummin i 2 msk olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning. 4. Skölj linserna väl i kallt vatten. 5. Rör ner linser och 6 dl vatten i grönsaksfräset. Krydda med 1½ tsk salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då. 6. Tillsätt tomater och kokosmjölk. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter. Späd ev med lite mer vatten om det blir för tjockt. 7. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar. 8. Häll upp i 4 skålar. Servera med halverade körsbärstomater, hackade salta mandlar, färsk koriander och en klick matyoghurt. Bjud gärna med ett gott bröd. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. B UFFÉ 4 • 2016 33 de Vendersgade gade ersgade Norre Voldgade