Buffé 1
INNEHÅLL April: NR 4 • 2016 Heta grilltrender! Ga
solgrillen överraskar! Kol eller gasol? Det har varit en ickefråga för mig. Kolens smakgivande egenskaper har jag inte ifrågasatt. Förrän nu! Eftersom allt fl er svenskar satsar på gasol kunde jag inte stå emot trenden. Gasolgrillen måste testas. Och svaret blev: Grillens snygga ränder är lättare att få till – och där sitter mycket av smaken. Röken då? Ja, om man nu vill ha den så sätter man in en röklåda med valfritt spån. »Charmen« med att reglera temperaturen på kolgrillen uteblir dock, då det är väldigt enkelt att höja och sänka värmen i gasolgrillen. Så det får kanske inhandlas en... Viktigare än grillen är faktiskt vad man lägger på den. När det gäller den första kom-igång-grillen brukar det hamna korvar av allehanda slag på min. I år har utbudet av smaksatta färskkorvar ökat men också korvar med lägre kötthalt! Alltså korvar med stort grönt inslag. Faktiskt hela 50/50. Väl värda att testa. Inne på ämnet grönt. Veggotrenden spås bli stor i år – på grillen också! Och då måste jag tipsa om en nyvunnen kärlek: tofu på grillen. Låter kanske inte så kul, men med recept från foodtrucken Tori Truck blir det en upplevelse. En spröd yta skapas genom att bitarna först friteras, sedan får de grillrändernas härliga smak (som matnördarna beskriver som maillard-reaktionen) på gasolgrill... Missa inte det, se sidan 24. Och våga testa gasolgrillens resultat vs kolgrillens. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 15 16 20 22 I april väljer jag ... OGRÄS & ANDRA PRIMÖRER Nässlor. Ogräsprimören nummer ett. I kväverika jordar (nära stall etc) växer den ymnigt. Plocka tidigt och laga soppa. Känns nyttigt då nässlorna innehåller rikligt med vitamin A och C samt mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium. Till soppan ska det vara en mjukkokt ägghalva – för säkraste äggresultat, kolla in ica.se/buffe, eller Buffé nr 3. Rabarber. Inte något ogräs direkt men kan växa som sådant om man bjussar på soligt läge och en välgödslad jord som inte är alltför lerig. Min egenodlade rabarber kanske skulle behöva lite bättre jord, men de späda stjälkarna smakar fantastiskt i efterrättspajen. Och min favorit är fortfarande flamberade rabarber på grillen med glass! Se recept på ica.se/buffe. Ramslök. Från att ha varit mest ogräs, främst på Gotland och i Skåne, har den nu blivit en angelägenhet för vilken finkrog som helst. De stora bladen bjuder på en fyllig smak av såväl gräslök som vitlök. Kallas också för »skogsvitlök«. Eftersom ramslöken är värmekänslig behåller man mesta smaken i kalla anrättningar. Jag satsar på potatissallad. 24 28 30 39 Aprilspaning Så grillar svenska folket. Veggogrillat i bokhyllan. Rabarberodlaren tipsar. Instatävla med sköna sallader. Nya grepp på glassfronten. Odlad svamp på frammarsch. Luncha på båtskroten Kallrörd rabarberlemonad. Skrotens ljumma bönsallad. Räkmacka på grillat surdegsbröd med sparris & pepparrot. Kardemummarulle med chokladfluff & rabarberkompott. Sofi as curry Fryst layer smoothie. Rostad vit choklad. Kikärtsmajo – utan ägg. Crispy avocado tacos. Croissantmacka med äggröra. Grekisk sallad med zoodles. Äntligen grilldags Grillad röding med sparris- och zucchinisallad. Grillade färsspett med grön fetasallad. Gurkyoghurt. Grillad kycklinglårfi lé med rostad tomatsalsa. Hoisinglazad karréburgare med pickles & srirachamajo. Mötet: Klimaträtt Mellanstadieläraren Katarina Olsson lyckades banta ner sitt personliga klimatavtryck med drygt elva ton. Grön magi Grön ärtsoppa med örtkräm. Råraka på rödbetor med mögelost & valnötter. Ugnsbakade lökar med gruyère och rostade hasselnötter. Ångad broccoli med äpple & sardelldressing. Älsklingsrätten Grillade tofuspett med chilimajo och yakitorisås. Grilla en macka Grillad macka med chunky hummus, grönkål & fetaost. Vårig foodwalk i Köpenhamn Daal på röda linser. Avokado-paletas. Barnsligt god banan Grillad banan med passionsfrukt, kokos & kolasås. Tävla & vinn matpengar. S B UFFÉ 4 • 2016 3 Bäst f n Tävla om 50 matcheckar sidan 39 25 recept ä t ! t a r ll e t på gri