Buffé 1
NYTT & HETT! → Redaktör Lena Ilkjaer April SVENSK
A FOLKETS GRILLVANOR Var tionde grillar året runt 69% 53% 55% I maj åker grillen fram hos halva Sveriges befolkning (53 procent), enligt ICAs senaste undersökning. Men drygt var tionde svensk (13 procent) grillar året runt! Fläskkött är vad 69 procent oftast grillar, samtidigt som nästan var tredje svensk (30 procent) uppger att de grillar mer grönsaker än vad de har gjort tidigare. Majs, svamp, lök, paprika och tomat toppar listan över grillgrönt. Grilltången är det verktyg som används flitigast bland hälften av de tillfrågade (55 procent). Och kolgrillen håller ställningen – 83 procent äger en sådan, motsvarande siffra för gasol- och elgrill är 24 respektive 11 procent. Baka och laga med rabarber, se våra bästa recept på ica.se/buff e. Sörmländsk rabarber i ropet TID FÖR RABARBER Sanna rabarberentusiaster bör bege sig till Södermanland den 28–29 maj. Då går nämligen den fjortonde Rabarberfestivalen av stapeln. Monika Naess driver saft- och marmeladföretaget Finesserna och är en av eldsjälarna i Rheum – ett nätverk för rabarberodlare och förädlare i den sörmländska myllan. Vilka rabarbersorter använder du? – Till marmelad använder jag rosenhagen och spangsbjerg; de GRILLAT I BOKFORM Grilla grönt och veganskt Det har länge snackats om ett ökat intresse för att grilla grönt, och nu gör bokbranschen slag i saken. Paul Svensson ger ut »Grilla vego« (Norstedts) och berättar hur rätterna kom till. – Jag började dagen med att åka till en odlare och välja ut de bästa grönsakerna. Sedan hade vi en stund med att förbereda, hacka och smaksätta allting – och så kulminerade det med grillandet. Den oplanerade festen blir oftast den bästa – i boken kallar jag det för ’reggae food’, säger Paul. Mattias Kristiansson frestar med »Vegan BBQ« (Massolit Förlag), där vegansk flintastek, korv med bröd och koreansk BBQ-taco är några av alla helgröna godsaker på grillgallret. Slutligen är »Gott till grillat« (Semic) Lena Söderströms räddningsplanka för alla som törstar efter ny tillbehörsinspiration. Boken innehåller alla de där såserna, rörorna och salladerna och mycket annat som lyfter grillandet till en fulländad måltid. är eleganta i smaken och inte så fiberrika. Till saft är det den röda sorten elmsfeuer som gäller – den ger en himla vacker färg. Dina bästa tips för hemmaodlare? – Rabarber ska växa i full sol, på en väldränerad plats och helst inte i kompakt lerjord. Gödsla och vattna regelbundet. Lägg gärna färskt gräsklipp runt plantan; det ger både näring och blockerar ogräs. Vilka smaksättare använder du? – Rosmarin passar jättebra till rabarber – både torkad och färsk. Men smaka av vartefter, det är en kraftfull ört. Lägg örter i en tekula och lyft ur marmeladkoket när balansen är bra. Ingefära är också jättegott, liksom vanilj och jordgubbar förstås, men rabarber passar även ihop med blåbär, hallon och svarta vinbär. Vad gör du förutom saft och marmelad? – Många glömmer bort rabarbern i det salta köket. Jag brukar göra en chutney med rabarber, chili, lök, ingefära och vinäger. Du kokar din marmelad i koppargryta – varför? – För att bevara maximal färg och smak gäller det att minimera koktiderna. En koppargryta leder värme väldigt bra, vilket ger en snabb tillagning. Det är därför jag också bara jobbar med små satser på 3–4 kilo i taget. Större satser ger mörk marmelad som lätt blir seg i konsistensen. Hur blir rabarberåret 2016? – Bra hoppas jag, men det vet vi först i maj. Är månaden kall blir skörden sen. Oavsett brukar vi alltid ha färdig rabarber till Rabarberfestivalen! HEJ MONIKA B UFFÉ 4 • 2016 5 30% Monika Naess vet allt om rabarber.