Buffé 1
TOFUSPETT MED CHILIMAJO OCH YAKITORISÅS Tori Truc
k serverar även bitar av vitkål med en vit misooch sesamdipp. Vi har valt bort dippen då vit miso är svår att få tag i. Kentaro Nagata berättar här hur de lagar rätten. Under, i den gulmarkerade texten, får du vår anvisning på hur du lagar den hemma. FÖR 4 PERSONER 1. YAKITORISÅS Såsen gör vi genom att blanda japansk soja, rörsocker, japansk sake och honung som vi sedan låter koka i fl era timmar. Ju längre koktid, desto godare blir såsen. Men var försiktig så att sockret inte bränns – koka på svag värme! Gör så här: Blanda 3 dl japansk soja, 2 1/2 dl rörsocker, 1 dl sake och 2 msk honung. Småkoka/sjud på svag värme tills såsen tjocknar (som tunn sirap). Det blir en stor sats, men såsen passar till mycket annat också. Spara i kylen. 2. GRILLAD TOFU Vi väljer en fast, lokalt producerad tofu och tillagar enligt hemmareceptet nedan. Gör så här: Lägg 2 förp fast tofu (à ca 270 g) i en ren kökshandduk och ställ något tungt över i 20 minuter så vätskan pressas ut. Skär tofun i ca 2 cm stora tärningar. Panera i 1/2 dl potatismjöl. Hetta upp 2 liter frityrolja till 180°C i en kastrull med höga kanter. Fritera några tofubitar åt gången i 5–6 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Trä upp 4 bitar på varje grillspett. Kan förberedas hit. Grilla spetten på grillen/i grillpanna strax före servering. 3. SÖTSYRLIG MOROTS- OCH RÄTTIKSSALLAD Salladen lagar vi också enligt hemmareceptet nedan. Gör så här: Riv 2 morötter (ca 200 g) och 1/2 rättika (ca 250 g) grovt. Strö över 1/2 tsk salt, låt stå i 30 minuter och krama sedan ut vätskan. Blanda 2 dl risvinäger, 1 1/2 dl strösocker, 1 msk japansk soja och 1 msk vita sesamfrön. Blanda med rivna grönsaker, rör om väl. Låt stå och dra i kylskåp minst 30 minuter. 4. CHILIMAJO Avslutningsvis har vi en chilimajonnäs som bryter av bra mot de andra smakerna. Den är gjord på japansk majonnäs och chilisåsen sriracha som vi blandar ihop till önskad hetta. Japansk majonnäs har en kraftigare vinägersmak än en vanlig, vilket ger vår chilimajonnäs dess speciella smak. Gör så här: Blanda 1 dl majonnäs med 1 tsk sriracha. 5. TILLBEHÖR OCH SERVERING I Japan serveras spetten för sig själva, men vi har försvenskat rätten lite med ris. Gör så här: Koka 3 dl ris enligt anvisning på förpackningen. Pensla 4 salladslökar med 1/2 msk olivolja och grilla på grillen eller i grillpanna till fi n färg. Grilla spetten och servera tillsammans med ris, grillad salladslök, rå vitkål i bitar (som lagts i kallt vatten för att bli lite krispigare), sötsyrlig morots- och rättikssallad och yakitorisås. Ringla över chilimajonnäs och toppa med skivad salladslök. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: välj äggfri majonnäs till chilimajon. Tipsaren Philippa Magnusson 31 år, bor på Södermalm i Stockholm och arbetar som regissör. Största hobbyn är musik, något som hon själv både skriver och producerar. »DET ÄR TOFU på ett helt nytt sätt, så krispig. Och så lyckas de få fram fantastiska smaker. Tillsammans med alla tillbehör och såser blir man lycklig i en vecka efteråt! Dessutom är rätten glutenfri, vilket annars är svårt att hitta bland stans food trucks.« Japanskt på hjul Tori Truck är food trucken som, sedan oktober 2014, kör runt på Stockholms gator och serverar autentisk japansk street food. På menyn fi nns förutom tofuspett klassiska nudelrätten yakisoba och kycklingspetten yakitori. Trucken står uppställd på olika platser varje dag och följs enklast via appen Streetkäk. B UFFÉ 4 • 2016 25 Foto Eva Hildén