Buffé 1
MÖTET Sallad, paj och pyttipanna är smarta resträ
tter som lagas oft a i Katarinas kök. – Vi har minimalt med matsvinn. Att slänga mat är dåligt mot både klimatet och plånboken, säger hon. Koldioxidbantaren Katarina: »JAG GICK NER DRYGT ELVA TON!« Flytten från huset på landet till en hyresfemma i centrala Uppsala blev en rejäl klimatseger för Katarina Olsson. Genom att byta bil mot cykel och börja äta mer vegetariskt sänkte hon sitt koldioxidavtryck från 12,7 till 1,5 ton. Text Camilla Thörnqvist Foto Patrik Lundin M ed 13 kilometer till närmaste busshållplats och jobb på olika orter blev det en hel del bilkörning under de 24 år som Katarina Olsson och hennes familj bodde i hus på landet. – Som hyfsat miljöintresserad visste jag att det inte var bra att köra så mycket bil, men att det var så illa…, säger hon och skakar på huvudet. Precis hur illa det var blev hon varse i början av förra året. Två år tidigare hade familjen fl yttat till en femrummare i ett Svanen-märkt fl erfamiljshus i centrala Uppsala. Att fastigheten var miljömärkt kom som en glad överraskning. Så när Katarina fi ck frågan om hon ville vara med i ett projekt för att testa hur mycket hon skulle kunna sänka sitt personliga klimatavtryck tackade hon genast ja. Bakom Klimaträtt, som projektet heter, står ICA och Uppsalahem tillsammans med forskare från Chalmers och Världsnaturfonden WWF med fl era aktörer. Helhetstänket var det som lockade. – Det handlade inte enbart om att äta mer klimaträtt, källsortera, använda mer förnybar el eller om transporter. Utan om hela konceptet, så som livet är! 20 B UFFÉ 4 • 2016 För att ha något att jämföra med fi ck Katarina uppge hur hennes vardagsvanor såg ut före fl ytten till stan. Resultatet på 12,7 ton koldioxidutsläpp i snitt per år kom som en chock, med bilen som den överlägset värsta boven. Numera cyklar hon till jobbet. Av familjens två bilar är den ena såld, och den andra står mest och dammar i garaget. – Ibland måste man bestämma sig. Om du Katarina Olsson Ålder: 53 år. Familj: Man och två vuxna barn. Bor: Frodeparken i centrala Uppsala. Gör: Jobbar som mellanstadielärare. Fritidsintressen: Friluftsliv, simma, cykla, åka längdskidor – och Uppsalas kulturliv! Lagar helst: Vi experimenterar mycket i köket, så vi sätter inga namn på rätterna... Men säg vegetariskt då. Tre klimatsmarta tips: Våga äta mer vegetariskt, gör slut på saker som sista klicken i kaviar- eller balsamtuben samt cykla och åk mer tåg i stället för bil/flyg. »Alla kan vara med och rädda världen genom hur vi väljer att leva och konsumera.« hela tiden känner efter ’åh, ska jag ta bilen eller cykeln’, då väljer du mest troligt den bekväma bilen. VECKA FÖR VECKA har Katarina följt sitt klimatavtryck när det gäller mat, boende, transporter och övrig konsumtion i en projektunik mobilapp. Om hon har »klimatslösat« har en isbjörn i appen blivit ledsen. Hon har haft stor behållning av listorna i appen, som visar klimatpåverkan för bland annat olika transportsätt och livsmedel. Plötsligt blir det solklart varför man ska åka tåg i stället för att fl yga. Eller varför det är klimaträtt att äta mer vegetariskt. Det var sonen i familjen som kom med önskemålet om att byta »biff mot betor«, redan innan projektet drog igång. Successivt började Katarina och hennes man anpassa maten, och sonen fi ck något annat i stället för korven, kotletten eller vad som nu stod på menyn. Till slut blev det bökigt att hela tiden stå och laga två rätter. – Då sa min man att ’vi måste ha en vegetarisk kokbok’! Sedan var det som att vrida på en kreativ kran. MATLAGNINGEN HAR BLIVIT betydligt mer experimentell och receptobunden, råvarorna och smaksättarna mer spännande och varierade. När Katarina ska försöka beskriva det nya tänket kring maten viftar hon med händerna i luften ovanför huvudet. – Det är bara lite fritt så här, säger hon och skrattar. En liten röd tråd fi nns det ändå. Basen är oftast pasta, ris eller rotfrukter som sedan kompletteras med bönor, quorn eller soja