Buffé 1
Upplev smakerna extra mycket ÄPPELBRÄSERAD GRISSI
DA MED LINGONCHUTNEY & STUVADE JORDÄRTSKOCKOR Vi har lagat med färsk grissida, men tjocka spjäll går också bra, se tipset. FÖR 6–8 PERSONER 1 ½ kg färsk grissida med svål eller 2 ½ kg tjocka revbensspjäll + hoisinsås 1 gul lök ½ msk senapsfrön 2 tsk torkad timjan 4 dl äppelmust 600 g savojkål smör salt, vitpeppar, svartpeppar LINGONCHUTNEY 3 rödlökar 3 msk strösocker 250 g frysta lingon ½ msk finriven ingefära 3 msk vitvinsvinäger STUVAD JORDÄRTSKOCKA 800 g jordärtskockor 3 msk smör 2 msk vetemjöl 5 dl mjölk (3 %) 2 tsk grov skånsk senap ½–1 krm riven muskot GÖR SÅ HÄR: EN DAG FÖRE SERVERING: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Snitta svålen och skär grissidan i portionsbitar. Skala, dela och strimla löken. 3. Mortla senapsfrön och timjan. Blanda med 1 msk salt och ½ tsk svartpeppar. Gnid in kryddorna runt om köttet. 4. Lägg i en ugnssäker form med svålen upp. Fördela löken runt om och häll på musten. 5. Täck med folie och sätt in i mitten av ugnen ca 5 timmar. Ta ut och låt svalna. Ställ kallt. 6. Skär eller riv kålen i bitar. Lägg ner i kokande lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Krama ut vattnet ur kålen. Ställ kallt. 7. Lingonchutney: Skala, dela och skiva rödlöken tunt. 8. Fräs rödlöken i 2 msk smör i en kastrull några minuter. Tillsätt socker och ½ tsk salt, fräs ytterligare några minuter. 9. Tillsätt lingon, ingefära och vinäger. Låt koka på svag värme utan lock 20–30 minuter, till en fast chutney. Ställ kallt. 10. Stuvade jordärtskockor: Koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och spola i kallt vatten. Skala och skär i större bitar. 11. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning. Låt koka ihop tills såsen tjocknar. Smaksätt med senap, muskot, ½ tsk salt och 1 krm vitpeppar. Blanda ner jordärtskockorna. Ställ kallt. EN TIMME FÖRE SERVERING: 12. Sätt ugnen på 225°C, grill. Ta bort folien och ställ in köttet mitt i ugnen 20–25 minuter, till fi n yta. 13. Värm de stuvade skockorna långsamt, rör försiktigt. 14. Fräs kålen i 2 msk smör så den blir varm. Krydda med salt och peppar. 15. Servera grissidan tillsammans med kål, stuvade jordärtskockor och chutney. Tips! Tillaga spjällen som grissidan, till punkt 6. Vid servering: Lägg på plåt, häll över hoisinsås, griljera i 225°C, grill, till fi n yta. B UFFÉ 12 • 2015 11 med varje rätt för sig! FLER LÄCKRA jultallrikar fi nns på ica.se/buffe