Buffé 1
FÖR ALLA fi nns till samtliga jultallrikar på ica
.se/ buff e. KRYDDHALSTRAD GRAVLAX MED LÖJROM, SMETANA & GURKA Spiskummin och koriander sätter smak på den gravade laxen som bara sotas hastigt i en het, torr stekpanna. FÖR 6–8 PERSONER 600 g gravad lax i bit 1 tsk spiskummin 1 tsk koriander 1 tsk svartpeppar 1 msk olivolja 1 gurka 2 msk färskpressad citronjuice 2 dl smetana eller crème fraiche 80 g löjrom 1 dl finriven pepparrot GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda kryddorna. Gnid in laxen, först med olja och sedan med kryddorna. 2. Halstra laxen snabbt i en het stekpanna ca 30 sekunder på varje sida. Den ska bara få färg. Låt svalna och ställ i kylen. 3. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronjuicen. 4. Vispa smetanan till en fast och fl uffi g kräm med elvisp. 5. Vid servering: Skiva laxen. Fördela laxskivorna på tallrikar. Lägg små klickar av smetana och löjrom runt om. Fördela gurkan över. Strö över pepparroten. . . lyxig lax med lojrom Kryddhalstrad gravlax n L ä CITRONSTRÖMMING MED SENAPSKRÄM & PICKLADE BETOR En fräsch inläggning som påminner lite om spanska boquerones. Gör gärna strömmingen tre till fyra dagar i förväg. FÖR 6–8 PERSONER 800 g strömmingsfiléer 3 dl vitvinsvinäger 1 msk finrivet citronskal 4 msk färskpressad citronjuice 2 skivade vitlöksklyftor 2 dl olivolja ca 80 g mjukt rågbröd smör, salt smörgåskrasse och dill till garnering PICKLADE BETOR 200 g morötter 300 g polka- eller gulbetor ¾ dl ättiksprit (12 %) 1 ½ dl strösocker 2 ¼ dl vatten SENAPSKRÄM 2 äggulor 2 msk färskpressad citronjuice 1 msk grov skånsk senap 2 ½ dl neutral rapsolja ½ dl finhackad dill GÖR SÅ HÄR: 2 DAGAR I FÖRVÄG: 1. Blanda vinäger och 1½ msk salt i en bunke. Rör tills saltet lösts upp. 2. Dra strömmingsfi léerna från skinnet och lägg i bunken. Täck med plastfolie. Ställ i kylen ca 8 timmar. Rör då och då. EN DAG I FÖRVÄG: 3. Häll av vinägern och lägg strömmingen i en skål, tillsätt citronskal och -juice, vitlök och olivolja. Låt stå i kylen över natten, minst 8 timmar. 4. Picklade betor: Skala och skiva morot och betor tunt, gärna på mandolin. Häll ättika, socker, vatten och 1 krm salt i en kastrull. Låt koka upp. Ta från värmen och låt svalna. Blanda ner betorna. Låt stå minst 2 timmar. 5. Senapskräm: Vispa ihop äggula, citronjuice och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning och vispa till en tjock majonnäs. Vänd ner dillen och krydda med 2 krm salt. 6. Rågkrisp: Skär rågbrödet tunt. Stek skivorna i 2 msk smör i en stekpanna på medelvärme 3–5 minuter per sida, eller tills de är krispiga. Lägg på en bit hushållspapper och låt svalna. VID SERVERING: 7. Torka av strömmingen och lägg ut fi léerna på tallrikar. Toppa med klickar av senapskrämen och betorna. Bryt rågbrödet i bitar och strö över. Garnera med krasse och dill. FÖR ALLA fi nns till samtliga jultallrikar på ica.se/buff e. B UFFÉ 12 • 2015 9 é c k r t r a ne s te jul