Buffé 1
INNEHÅLL December: NR 12 • 2015 Helger med glamou
r... Vad sägs om en fyrarätters meny på julafton, och lite »vegan glow« på nyårsaftons eftermiddag? Förmodligen att jag tappat förståndet! Men jag skyller ifrån mig... Först på Gudrun, som är kock i ICA Köket, eftersom det var hon som föreslog att vi skulle satsa på en meny på julafton. Ha ha, sa jag då och tänkte att hon Marias »vegan glow« skämtade. När resten av redaktionen tyckte att det var en lysande idé fi ck matkreatören Tove Nilsson ta vid. Det blev ljuvliga smaker att långsamt njuta i fyra serveringar. (Obs! Platsar bra på julbordet också.) Sedan var det dags att fundera på nyårsfi randet. Min trendkänsliga redaktion berättade att det nu är inne att fi ra mitt på dagen. Härligt, tänkte jag. Passar mig perfekt, jag som tycker att tolvslaget brukar komma väl sent. Så, varför inte lite smakfulla munsbitar och något gott i glaset? Kanske kycklingspett, pilgrimsmusslor, vårrullar … sa jag och sneglade på våra praktikanter. De såg lagom roade ut. Mitt på dagen var okej, men maten... Nä, inget som passade deras veganstuk. Jag lyckades klämma ur mig: Kan inte ni hitta på goda alternativ? Absolut, sa Maria och Francesca och gick in i Buff éköket och fi xade till några läckra smårätter. Samstämmigt sa vi: Supergott och jättespännande. Så fest i vegan glow-style fi ck det bli. Med goda köttalternativ för den som så önskar. Och önskas en klassisk sylvestermeny med modernt stuk rekommenderas Berit Paulssons underbara recept! Traditionellt eller inte: Ha riktigt sköna helger! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se I december väljer jag ... HETT JUST NU! Flower sprouts. Ett fantastiskt giftermål mellan brysselkål och grönkål; de är så vackra att man blir lycklig. Lär också innehålla rikligt med vitamin B6 och dubbla mängden vitamin C jämfört med vanlig brysselkål. Den nya lilla kålen flower sprouts är dessutom snabblagad. Ett kort uppkok och sedan i med en skvätt grädde, eller också wokad i het olja, gärna med lite sichuanpeppar. Lovar att de kommer att pryda julbordet och bli en snackis! Gröna pyttisar. Mer grönt som jag blir extra glad av nu är färdigskuren grönkål. Och så kan jag avslöja att det kommer färdigskurna grönsaksblandningar under våren. Har fått förhandstesta morotspytt som innehåller kålrabbi och rödlök samt brysselpytt med morot, rödlök och rödkål. Enkelt att bara woka och smaksätta. Jag har också gjort supergoda, snabblagade omeletter med grönsakspytterna. Håll utkik efter dem. Förkokta skockor. Inne på ämnet snabblagat så är de nya förkokta kronärtskockorna suveräna. En snabbis i mikron, en klick smör på så är förrätten klar. Eller skär i bitar och blanda ner i finsalladen! 4 8 15 16 19 20 22 31 39 Smarta tips för jul & nyår Vi har samlat smartaste tipsen inför helgerna. Överraska med julaftonsmeny Citronströmming med senapskräm & picklade betor. Kryddhalstrad gravlax med löjrom, smetana & gurka. Äppelbräserad grissida med lingonchutney & stuvad jordärtskocka. Choklad- & apelsinpudding med karamellnötter & syrlig grädde. Sofi as curry Rågchips med svamp och löjrom. Citrontiramisu. Bellinifloat med persika & hallon. Heta parmesannötter. Hasselnötsmousse med havrecrunch. Moscow mule. Snittar med chèvre & chilipäron. Tio gröna smårätter Rödkål med mango & pita. Färskostyoghurt med oliver. Vitkålsrostad brysselkål. Vitkålsslaw med blodgrape. Rostade currykikärter. Kålrot med sirap & chili. Temaki med avokado & sriracha. Stekt saff ranspolenta. Kålrabbi med chèvre & vanilj. Instavinnare Saff ransplättar med kokos & bär. Grapejuice med physalis & ananas. Enchiladas med spicy tomat- & kikärtsröra. Mötet: Elenora Kulchar Förskolan i Ukraina ger romska barn hopp om en framtid. Nyårsmingla mitt på dagen Chiliheta veggobitar med avokadokräm. Löktarte med soltorkade tomater och oliver. Vårrullar med mango, avokado & rostad mandelsås. Rostad sötpotatis med tomatsalsa. Tofu i nori- och sojamarinad. Päronbubbel med ingefära & rom. Stilfull nyårsmeny Fänkålsfritters med löjrom och smetana. Lyxig kyckling med ingefärskrisp, rostad skocka & sötpotatispuré. Konjaksbakade vinterfrukter med nötter & honung. Glassig fi nal Glasstårta med körsbär & choklad. Tävla om matpengar. e G d s 20 B UFFÉ 12 • 2015 3 Bäst t a Tävla om 50 matcheckar sidan 39 39 recept o BEKVÄMT! med impfaktor n t & k s överra