Buffé 1
ROSTAD SÖTPOTATIS MED TOMATSALSA Lättfi xat plock
med sydamerikansk känsla. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 200 g sötpotatis (smala, avlånga) 20 nachochips (ca 70 g) 3 dl färdig tomatsalsa salt, svartpeppar olivolja färsk koriander till garnering GÖR SÅ HÄR: EN TIMME FÖRE SERVERING: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala sötpotatisen och skär i cm-tjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1 msk olja, 1 krm salt och ½ krm peppar. 3. Rosta sötpotatisen i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt svalna. 4. Lägg nachochipsen på ett fat. Lägg en skiva sötpotatis på varje chips. Toppa med 1 msk färdig salsa och plockad koriander. Rostad sötpotatis Varför vänta till kvällen? Fira nyåret redan på eftermiddagen med mingliga snittar och bubbel i glasen! TOFU I NORI- OCH SOJAMARINAD Fräscht plock i salladskorg. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) ca 270 g tofu (fast, naturell) ½ röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 2 noriark 3 msk färskpressad citronjuice 1 dl japansk soja 2 gemsallad olja GÖR SÅ HÄR: PÅ FESTDAGENS FÖRMIDDAG: 1. Skär tofun i 20 bitar. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 2. Klipp noriarken i små bitar eller strimlor. 3. Blanda chili, nori, citronjuice och soja. Häll marinaden över tofun. Förvara övertäckt i kylskåp. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 4. Bryt loss 20 blad från gemsalladen och lägg på ett fat. 5. Stek tofun i en het stekpanna i 1 msk olja 1–2 minuter per sida. Fördela tofun på salladsbladen. Ringla över marinad och servera genast. Gemsallad – liten smaragd Little gem, sweet gem eller hjärtsallad kallas det lilla salladshuvudet som är en förädlad variant av isbergssallad. Engelskans gem betyder ädelsten. Och visst är den som en liten smaragd med sin milda söta, lätt nötiga smak. De spänstiga bladen är perfekta som små ätbara skålar. Tofu – fl exibel favorit Sojabönan kan verkligen anta alla möjliga former. Tofu är en av dem. Sojabönor mixas, vätskan som silas av ystas till en massa och pressas samman till block. Tofu, som inte har någon karaktärsfull egen smak, vinner på att marineras, både om den ska ätas kall och om den blandas i gryta, wok eller soppa. Marinerade tofuskivor är också goda att panera i till exempel asiatiska ströbrödet panko eller majsmjöl och steka eller fritera. Nori – mer än rullar De japanska tunna arken av sjögräs har blivit synonymt med nori, även om ordet egentligen mer är ett samlingsnamn för ätbara rödalger. Noriarken kan rullas till maki eller formas till temaki, det vill säga strutar. Smulade noriark med sesamfrön och örtsalt blir till ett gott smul att strössla över till exempel sallad och soppa. B UFFÉ 12 • 2015 25 Nori och chili kickar till tofun!