Buffé 1
I GLASET NYÅRSMENY stilfull Nyårsmenyn med det li
lla extra. Löjrom och smetana matchar frasiga fänkålsfritters. Den saftiga kycklingen bjuds i lyxigt sällskap av ingefärskrisp, rödvinskokta linser och puré på sötpotatis. Konjaksbakade vinterfrukter med salta nötter och honung sätter ljuvligt söt punkt för 2015. Recept Berit Paulsson Styling Anna Wendt Foto Ulrika Pousette, Lisa Björner & Bianca Brandon Cox ́ Till förrätten passar ett vitt, lätt örtigt vin med mineral och grönfruktig syrlighet. Prova prisvärda Gadais Muscadet Sèvre et Maine, sur lie (79 kr, nr 2275) eller eleganta, mer komplexa Chablis Le Beaunois (139 kr, nr 5637). FÖR ALLA finns till samtliga nyårsrecept på ica.se/buffe. FÄNKÅLSFRITTERS MED LÖJROM OCH SMETANA Stek frittersen i förväg. Vid servering är det bara att värma dem i ugnen och toppa med lyxig löjrom och smetana. FÖR 4 PERSONER 1 fänkål (ca 200 g) 250 g potatis (fast sort) 1 ägg 1 dl riven parmesan 1 rödlök 1 dl smetana eller crème fraiche Inled med festligt frasiga fritters – klassiker på nytt sätt! 80 g löjrom ev hyvlad parmesan olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Skala potatisen. Plocka bort dillen från fänkålen, spara den i kylskåp. 2. Riv potatis och fänkål på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut vätskan och lägg rivet i en bunke. 3. Blanda ner ägg, parmesan, 2 krm salt och ½ krm peppar. 4. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna. Klicka i smeten till 8 plättar och platta till/tryck ut. Stek dem frasiga, 2–3 minuter per sida. 5. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp. CA 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 6. Sätt ugnen på 150°C. 7. Skala, dela och finhacka löken. 8. Lägg frittersen på en bakpappersklädd plåt, ställ in i ugnen. Värm ca 10 minuter. 9. Lägg frittersen på tallrikar. Toppa med smetana, löjrom, hackad lök, fänkålsdill och ev hyvlad parmesan. B UFFÉ 12 • 2015 B UFFÉ 12 • 2015 31 31