Buffé 1
I GLASET E K N Varmrätten LYXIG KYCKLING MED INGE
FÄRSKRISP, ROSTAD SKOCKA & SÖTPOTATISPURÉ Visst är det många komponenter, men med smart planering är rätten smidig att laga – och otroligt god. Förbered kycklingen dagen före festen. FÖR 4 PERSONER ca 700 g kycklingbröstfiléer med skinn, gärna ekologiska 150 g små steklökar 600 g jordärtskockor 3 msk färskpressad citronjuice 2 msk grovriven ingefära 1 kruka koriander olivolja salt DRESSING 1 tsk finrivet limeskal 2 tsk färskpressad limejuice 2 tsk finriven ingefära 1 pressad vitlöksklyfta 2 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Skala lök och jordärtskockor. Skär i mindre bitar. Lägg i en bunke. Blanda med citronjuicen,så att jordärtskockan inte missfärgas. 2. Fyll på med vatten så att det täcker. Förvara övertäckt i kylskåp. 3. Gnid in kycklingen runt om med 1 msk salt och den grovrivna ingefäran. Låt marinera 1 timme i kylskåp. 4. Skölj kycklingen i kallt vatten och torka torr med papper. 5. Bryn kycklingen i 1 msk olja ca 2 minuter på varje sida, tills den får färg. Förvara övertäckt i kylskåp. 6. Blanda alla ingredienser till dressingen och krydda med 2 krm salt. Förvara övertäckt i kylskåp. RÖDVINSSÅS Laga i förväg – blir godare. GER CA 3 DL SÅS DAGEN FÖRE FESTEN: Fräs 1 grovhackad schalottenlök och 1 skivad morot i 2 msk smör i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt 1 msk tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut. Strö över 3 msk rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på ¾ dl balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. Häll på 4 ½ dl rött vin och koka utan lock tills ⅓ av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt 3 msk konc kalvfond, 1 ½ tsk soja och 4 ½ dl vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. SÖTPOTATISPURÉ Len och smakrik färgklick. FÖR 4 PERSONER 600 g sötpotatis 1 msk konc kycklingfond ½ röd chili (t ex spansk peppar) 2 msk smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Lägg i en kastrull. Häll på fond och vatten så det täcker. Koka mjuk. Finhacka chilin. 2. Häll av sötpotatisen men spara ca 1 dl av spadet. 3. Mosa sötpotatisen och vispa den slät med elvisp. Tillsätt chili och smör. Späd med lite av spadet. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp. Till varmrätten passar en ekad chardonnay, som Simonsig (89 kr, nr 2032). Eller satsa på rött. Gärna en zinfandel, vars mjukt mogna frukt möter upp de härligt runda smakerna. Zinfandel fi nns för alla plånböcker, men ska man unna sig lite extra så välj Buena Vista Zinfandel från Kalifornien (139 kr, nr 73776). FÖR ALLA fi nns till samtliga nyårsrecept på ica.se/buff e. Leta eft er ekologiska kycklingbröstfi léer i frysdisken eller färsk majskyckling. Viktigt att skinnet är kvar. Tips! Toppa med knaperstekt pancetta. Skär upp kycklingen i snygga skivor. Servera genast. BULJONGKOKTA LINSER Koka upp till tre dagar i förväg. FÖR 4 PERSONER 2 dl belugalinser 4 dl vatten 2 msk konc kycklingfond GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Koka linserna i vatten och fond ca 20 minuter. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp. INGEFÄRSKRISP Pricken över i! FÖR 4 PERSONER 150 g ingefära rapsolja, salt GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Skala och skär ingefäran i tunna strimlor. Stek i rikligt med olja tills de får färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. Förvara övertäckt. Vid serveringen En rödvinssås måste inte koka i en evighet för att bli god. Den här får härligt smakdjup på bara en halvtimme. Passar också fi nt till biff , oxfi lé och entrecôte. 32 B UFFÉ 12 • 2015 2 TIMMAR FÖRE SERVERING: 1. Ta ut kycklingen ur kylen. 1 TIMME FÖRE SERVERING: 2. Ta ut skockor, lök, dressing, linser, puré och sås ur kylen. 3. Häll av skockorna och löken. Torka dem på en ren handduk och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar. 4. Sätt ugnen på 200°C. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 5. Ställ plåten i mitten av ugnen 15 minuter. 6. Ta ut och lägg på kycklingen. Ställ in i ugnen ytterligare ca 10 minuter, eller tills kycklingen är klar – skär ett snitt och kontrollera så att köttsaften är klar och inte rosa. 7. Lägg linserna och 1 dl av rödvinssåsen i en kastrull. Värm försiktigt. 8. Häll resten av såsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll. 9. Värm purén i en kastrull på svag värme. Späd ev med lite vatten. 10. Ta ut kycklingen och lägg på en skärbräda, låt vila 5 minuter. Skär i skivor. 11. Ringla dressing och klipp koriander över skockor och lök. Vänd runt försiktigt. 12. Lägg upp skockor, lök, linser och puré på tallrikar. Lägg på kyckling och skeda över lite sås. Toppa med ingefärskrisp. Bjud resten av såsen till. F Ö B R E R T D E L E