Buffé 1
Vår kalla variant på hollandaise med brynt smör ä
r perfekt att förbereda. Lägg gösen i saltlag en timme. Resten fi xas vid grillen. Fasta firrar EN LÄTT RIMNING ger all fi sk fastare kött och jämnare sälta. Lägg fi lé eller bit i saltat vatten (1 msk salt till 5 dl vatten) i ca 1 timme. Torka av med hushållspapper före grillning. LÄTTRIMMAD GÖS, MORÖTTER & BRYNT SMÖR-HOLLANDAISE FÖR 4 PERSONER Heja halster! SMÅ FISKFILÉER är enklast att grilla i halster. Även tunna eller skivade grönsaker passar att lägga i halster. Tänk på att pensla grönt och fi sk med olja innan det läggs i halstret, så fastnar det inte. 600 g gösfilé (eller torsk) med skinn 1 msk salt 5 dl vatten 2 citroner 2 knippen morötter (à ca 400 g) färsk dill till garnering rapsolja salt, svartpeppar BRYNT SMÖR-HOLLANDAISE 50 g smör 2 dl crème fraiche 1 msk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 1. I KÖKET: Rör ihop salt och vatten i en bunke tills saltet löses upp. Lägg ner gösen och låt rimma i kylen 1 timme. 2. Brynt smör-hollandaise: Smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt. 3. Rör ner smöret, lite i taget, i crème fraichen under omrörning. Blanda ner citronskal och -juice. Smaka av med salt. Ställ i kylen. 4. Dela citronerna på mitten. Skär bort blasten från morötterna och skölj dem noga. 5. Lyft upp gösen ur lagen och torka torr med hushållspapper. Pensla morötterna med olja. Krydda med salt och peppar. 6. VID GRILLEN: Grilla morötterna ca 10 minuter. Grilla citronerna med snittytan nedåt tills de fått färg. 7. Pensla gösfi léerna med olja på båda sidor, grilla med skinnsidan mot gallret, eller i halster, 5–10 minuter. 8. Lägg morötter, fi sk och citron på ett fat och bjud med hollandaisen. Garnera med dill. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och ersätt crème fraiche med Imat fraiche eller Sour supreme.