Buffé 1
Allt i grillen Laga hela middagen i grillen! Här
har vi låtit kyckling, sötpotatis och schalottenlök samsas med zucchini, bakpotatis och citron. Från köket ädelostcrème och salsa verde som ger extra krydda! Av Tony Wallin & Sofi a Nilsson Styling Ylva Bergqvist Foto Lennart Weibull ALLT I GRILLEN – KYCKLING MED GRÖNT Laga hela middagen i grillen – förutom såserna förstås. Receptet är anpassat för en stor klotgrill (minst 57 cm) som är laddad med grillbriketter. Med god timing och lagom värme blir det busenkelt! FÖR 6 PERSONER 1 hel stor kyckling (ca 1,8 kg) olivolja salt, svartpeppar GRILLBAKAD SÖTPOTATIS OCH SCHALOTTENLÖK 3 sötpotatisar 250 g schalottenlök GRILLAD BAKPOTATIS OCH ZUCCHINI 2 bakpotatisar 2 zucchini GRILLAD CITRON 3 citroner ÄDELOSTCRÈME 140 g ädelost 2 dl crème fraiche SALSA VERDE 1 grön chilifrukt 1 ½ dl hackad persilja 1 dl hackad basilika 2 msk finrivet citronskal ½ dl olivolja 1 msk rödvinsvinäger FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: ersätt ädelost och crème fraiche med laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme. L e a Tid & temperatur! För att lyckas med hela måltiden i grillen gäller det att ha koll på tid och temperatur samt att lägga i ingredienserna efter hand så att de blir klara samtidigt. Om sötpotatisen är riktigt stor tar det givetvis längre tid än angivet här, och hittar man ingen stor kyckling 24 B U F F É 1 • 2015 utan väljer en normalstor på ca 1,1 kg behöver den kortare tid. Stora klotgrillar är oftast utrustade med termometer, vilket underlättar då man ska hitta lagom värme. Spjället i locket och vid askuppsamlaren används för att reglera temperaturen – här gäller det att ha lite tålamod och invänta förändringen tills temperaturen har stabiliserats. Om kolen/briketterna tänds lite ojämnt är det fi ffi gt att utnyttja möjligheten att snurra på gallret. I vissa sammanhang kan det också vara smart att bara tända kol/ briketter på ena sidan för att göra grillningen mer fl exibel. l GÖR SÅ HÄR: 2 timmar före servering 1. Tänd ca 2 kg briketter. 1 1/2 timme före servering 2. Lägg en grillaluminiumform i botten på klotgrillen. Fördela briketterna på sidorna.Lägg sötpotatisen i formen. Lägg på locket. Ha luftspjällen öppna. 3. Vid 200–250°C är det dags att stänga spjällen något så att inte grillen blir för het. Ta tid. 4. Klipp kycklingen längs ryggen med en sax. Vik ut och tryck till så att kycklingen blir utfl äkt. Pensla kycklingen med olja. 5. Skär bakpotatis och zucchini i ca 2 cm tjocka skivor på längden. Pensla skivorna med olivolja. Dela citronerna på mitten. Salta och peppra kyckling och grönt. 1 timme före servering 6. Vänd på sötpotatisen och lägg i löken. Lägg sedan kycklingen utfl äkt på grillgallret rakt ovanför aluminiumformen – för så kallad indirekt grillning. Lägg på locket och justera ev luftspjällen efter några minuter – temperaturen ska vara drygt 200°C (medelhet grill). 7. Ädelostcrème. Smula ädelosten och blanda med crème fraichen. Krydda med ½ krm salt och ½ krm peppar. Ställ kallt. 8. Salsa verde. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser och 1 krm salt och ½ krm peppar. Ca 30 minuter före servering 9. Kycklingen ska nu ha börjat få fi n färg. Klicka på 1–2 msk salsa verde. Grilla 15 minuter till. Kolla innertemperaturen intill benet, ska vara ca 82°C – ta ut och lägg i aluminiumfolie eller grilla vidare. 10. Fördela bakpotatis- och zucchiniskivor samt citronhalvorna runt kycklingen. Här får man vara på sin vakt så att de inte bränns. Efter ca 5 minuter, vänd och fl ytta runt skivorna så att de blir jämnt grillade. Tiden kan variera en hel del. 11. Gör ett stickprov i sötpotatisen, den ska vara riktigt mjuk. 12. Servera. Lägg upp allt på en eller fl era skärbrädor och ställ mitt på bordet med ädelostcrème och salsa verde i skålar. Dela sötpotatisarna och salta lätt. 13. Salsan är god att skeda över kycklingköttet och sötpotatisen. Pressa också citronjuice över. Skär av ½ cm av rotänden och tryck ut lökarna ur skalen mellan tumme och pekfi nger. n g l a ir a llt i g