Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius (föräldraledig), Sofi a Nilsson (vik), sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Irina Rönnskog Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Vinn 300 kr i matpengar! 2. Läskintag per person och år A. 8 liter B. 800 liter C. 80 liter 3. Efter melon på glasstoppen A. Pistasch B. Polka C. Pekannöt Dagens middagstips Behöver du tips på vad du ska laga i kväll? Inspireras av matproffsen i ICA Köket och på Buffé! Även andra spännande matpersonligheter, som till exempel Mattias Larsson, tipsar om dagens rätt. Älskade rabarber Genom åren har det blivit ett antal recept med rabarber i Bufféköket. På ica.se/buffe har vi samlat våra favoriter och tipsar om lite mer udda sätt att ta tillvara de syrliga stjälkarna. Säsong för sparris Grön eller vit spelar ingen roll. Vi bara älskar sparris, och den bästa tiden att njuta den delikata primören är nu. Varför inte på grillen? Vi har djupdykt ner i sparrislandet. Håll glöden vid liv Nya sajten ica.se/buffe uppdateras dagligen med inspirerande artiklar om mat och dryck, läckra recept och tipsen som gör att du lyckas i köket. Såväl till vardag som till fest. Just nu laddar vi med extra mycket grillat. Läs om praktiska verktyg, hur du bäst rengör gallret, olika grillmetoder, grillade desserter – med mera. Dessutom: 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner svaren på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ica.se/buff e. Sista tävlingsdag är den 5 juni. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 15 juni. 1. Orange ingrediens i calzonen A. Sötpotatis B. Morot C. Paprika 4. Namn på turkisk gräddsläkting A. Kakmay B. Kamyak C. Kaymak FÖRRA TÄVLINGENS RÄTTA RAD: 1B, 2B, 3C, 4B, 5B Nästa nummer kommer 15 juni Midsommarfest, smoothies & grönt Familjen Damgaard fi rar midsommar med sparris, sill och pavlova. Sköna smoothies och juicer svalkar när solen värmer. Ständigt aktuella Doreen Månsson odlar i trädgården och lagar grönt. till sist... Doreen Månsson skördar. Lyxiga ägg på sparris. Glad midsommar. B U F F É 5 • 2015 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 5. Lägger Sofi a skivad getost på A. Savojkål B. Spetskål C. Vitkål Vår kalla variant på hollandaise med brynt smör är perfekt att förbereda. Lägg gösen i saltlag en timme. Resten fi xas vid grillen. Fasta firrar EN LÄTT RIMNING ger all fi sk fastare kött och jämnare sälta. Lägg fi lé eller bit i saltat vatten (1 msk salt till 5 dl vatten) i ca 1 timme. Torka av med hushållspapper före grillning. LÄTTRIMMAD GÖS, MORÖTTER & BRYNT SMÖR-HOLLANDAISE FÖR 4 PERSONER Heja halster! SMÅ FISKFILÉER är enklast att grilla i halster. Även tunna eller skivade grönsaker passar att lägga i halster. Tänk på att pensla grönt och fi sk med olja innan det läggs i halstret, så fastnar det inte. 600 g gösfilé (eller torsk) med skinn 1 msk salt 5 dl vatten 2 citroner 2 knippen morötter (à ca 400 g) färsk dill till garnering rapsolja salt, svartpeppar BRYNT SMÖR-HOLLANDAISE 50 g smör 2 dl crème fraiche 1 msk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 1. I KÖKET: Rör ihop salt och vatten i en bunke tills saltet löses upp. Lägg ner gösen och låt rimma i kylen 1 timme. 2. Brynt smör-hollandaise: Smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt. 3. Rör ner smöret, lite i taget, i crème fraichen under omrörning. Blanda ner citronskal och -juice. Smaka av med salt. Ställ i kylen. 4. Dela citronerna på mitten. Skär bort blasten från morötterna och skölj dem noga. 5. Lyft upp gösen ur lagen och torka torr med hushållspapper. Pensla morötterna med olja. Krydda med salt och peppar. 6. VID GRILLEN: Grilla morötterna ca 10 minuter. Grilla citronerna med snittytan nedåt tills de fått färg. 7. Pensla gösfi léerna med olja på båda sidor, grilla med skinnsidan mot gallret, eller i halster, 5–10 minuter. 8. Lägg morötter, fi sk och citron på ett fat och bjud med hollandaisen. Garnera med dill. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och ersätt crème fraiche med Imat fraiche eller Sour supreme. buf1505s14-17 Sofias fiskgrill.indd 15 2015-04-22 12:4 Mer inspiration, läsning och recept på ica.se/buff e