Buffé 1
Årets största köttnyhet Många konsumenter är medv
etna om att det är kvalitetsskillnader på nötkött, men fläskköttet har inte riktigt haft samma resa. Det vill vi ändra på genom lanseringen av ICA Selection Frilandsgris – vårt bästa svenska fläskkött och största nyhet under 2015. Vi är otroligt stolta över vårt samarbete med Solgården och det uppfödningssätt vi tillsammans under en längre tid har tagit fram. Kombinationen med rasen duroc och att grisarna lever ett stressfritt liv i naturlig miljö är framgångsfaktorer som verkligen märks på både smak och kvalitet. Svensk djuromsorg hör till de bästa i världen, men de här grisarna har det ännu bättre än vad lagen kräver. Att verkligen måna om djurens naturliga beteende kostar lite mer, vilket gör att priset blir högre än för vanligt fläskkött, men det är billigare än ekologiskt fläskkött. Lagom till grillsäsongen kommer vi med några nya spännande styckningsdelar med svålen kvar, som kotlett och karré. I sortimentet finns även en grillskiva av picnicbog. Nu är det nog ingen som längtar till julen än, men jag kan avslöja att vi självklart kommer att erbjuda en julskinka av svensk frilandsgris. Mats Heljestrand, kategoriansvarig för kött på ICA Nyfikna grisar med glad knorr Suggorna på Solgården går ute på ängarna och föder sina kultingar utomhus i hyddor med isolerade väggar. Stallarna som smågrisarna sedan flyttar till är öppna, så de kan gå ut och in som de vill – som naturen har tänkt det. Till Sverige importeras det griskött från bland annat Tyskland och Danmark. Det kostar mer att föda upp grisar i Sverige. Skälet är främst de strängare kraven på djuromsorg. För att svenskt griskött ska kunna hänga med i priskonkurrensen från andra länder får många svenska uppfödare dåligt betalt i relation till de mervärden som svenska grisar har för sin råvara. – Vi säljer allt vårt kött till ICA och är mycket nöjda med att det står tydligt på förpackningarna att det är frilandsgris från vår gård. Då får konsumenten en chans att göra ett medvetet val och även förstå varför det köttet är lite dyrare, säger Mikael Larsson. Många av smågrisarna har ljusbruna fl äckar i pälsen eftersom de är en korsning med rasen duroc, som är brun. Suggorna i hagen är ljusa, och de är en korsning av lantras och yorkshire, men galten är duroc, som har ett mer marmorerat kött och mer smak. DET ÄR EN matglad familj som bor på Solgården. Grillade skivor av karré, eller grishals som det heter på skånska, är Markus absoluta favorit. Mikael berättar om hur han sakta långkokar revbensspjäll så att köttet blir riktigt mjukt; det brukar ta 1–2 timmar. Sedan lägger han det på utegrillen, och mot slutet penslar han på en kryddig glaze. När mormor Kerstin Olofsson kommer på besök blir det gärna rimmad fl äsklägg med rotmos. På skivorna med fl äskkarré och kotletterna från Solgården som man kan köpa i butikerna sitter fettkappan och svålen kvar. – Det är bra eftersom det ger mer smak, men tänk på att göra ett snitt i fettkappan så att köttet ligger platt på grillen eller i stekpannan. Om skivan buktar sig riskerar man att det bränns, säger Eva Larsson. Det går tre fullvuxna suggor vid dammen i hagen framför familjens hus. Vi ser dem från bilen när vi lämnar gården. De bökar förstrött i jorden och sprider samma lugn som betande kor eller hästar. Grisarna verkar leva ett bra liv här på Solgården. B U F F É 5 • 2015 29