Buffé 1
Grillad rödinG med Getost på spetskål & salsa rom
esco 1. i köket: Mixa alla ingredienser till salsan och krydda med ½ krm salt. Ställ i kylen. 2. Skär spetskålen i ca 2 cm tjocka skivor. Skär osten i lika många skivor,ca 1 cm tjocka. 3. Pensla kålen med olja och krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar på båda sidor. 4. Pensla rödingen med olja och krydda med 1 krm salt och ½ krm peppar. 5. Vid grillen: Grilla kålen direkt på gallret eller på grillplåt 3–5 minuter per sida. Lägg på osten och grilla ytterligare ca 3 minuter. Vänd bara kålen en gång,annars faller den lätt sönder. 6. Grilla rödingen med skinnsidan mot gallret, eller i halster, 5–10 minuter. 7. Ringla honungen och strö hasselnötterna över spetskålen vid servering. Garnera ev med körvel. Servera med salsan. Fish taco med Grillad avokado & rökiG paprikamajo För 4 personer 600 g rödingfilé med skinn ca 500 g spetskål 300 g getost rapsolja salt, svartpeppar flytande honung, hackade rostade hasselnötter och ev körvel till garnering salsa romesco 3 inlagda grillade paprikor ½–1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 vitlöksklyfta ½ dl rostade hasselnötter 2 msk rödvinsvinäger 1 skiva vitt bröd 1 dl soltorkade tomater För 4 personer 600 g lax i bit med skinn 2 tsk chiliflakes 2 tsk paprikapulver 2 tsk malen ingefära 2 tsk torkad koriander 2 tsk farinsocker ½ knippe rädisor (ca 100 g) 2–3 avokador rapsolja salt, svartpeppar tacoskal, limeklyftor och färsk koriander till servering rökt paprikamajo 1 inlagd grillad paprika 2 dl majonnäs 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk färskpressad limejuice För alla Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: välj äggfri majonnäs. 1. i köket: Mixa alla ingredienser till majon. Krydda med ½ krm salt och ½ krm peppar. Ställ i kylen. 2. Mortla chiliflakes, paprikapulver, ingefära, koriander, socker och 1 tsk salt. Gnid in kryddorna på laxens köttsida. 3. Skiva rädisorna tunt. Dela och kärna ur avokadon.Pensla snittytan med olja. Krydda med salt och peppar. 4. Vid grillen: Grilla laxen med skinnsidan mot gallret 30–40 minuter på indirekt värme under lock. 5. Grilla avokadon ca 5 minuter med snittytan ner. 6. Bjud grillad lax och avokado med rädisor, tacoskal, paprikamajo, koriander och limeklyftor att pressa över. Gör den spanska paprikasåsen i förväg. Sedan är det bara att grilla – börja med spetskålen och lägg på rödingen sist. För alla Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj t ex laktosfri fetaost och lämpligt bröd. Gör mjölkproteinfri: byt ut getosten mot mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu. Välj mjölkfritt bröd. Gör äggfri: välj bröd utan ägg. 16 B U F F É 1 • 2015 Grillkål! Kål gillar att grillas! Pak soi, savoj-, spets- och brysselkål.