Buffé 1
INNEHÅLL Maj: Kan inte lyckas jämt… Jag fi ck en
idé! En idé om att grilla rotfrukter, och att göra det riktigt busenkelt, så där vardags-ofta-lätt. Tanken var att när man tänder grillen (klotgrill) placerar man ett tråg (folielåda) mellan briketterna och slänger ner några rotisar. Så enkelt som möjligt, helt utan andra förberedelser. Och de skulle bli klara samtidigt med resten Kyckling & grönt i grillen (som senare skulle läggas på grillen). Jag började med att slänga in några sötpotatisar och ett par påsar schalottenlökar – visserligen inga rotisar, men de fi ck åka med ändå… Och jag stämde av tider och temperaturer under hela grillningen. Resultatet? Helt lysande! Jag kände att jag var något stort på spåren och fortsatte med gulbetor och palsternackor. Det blev morötter och rotselleri, majrova och polkabetor och … ja, allt jag kunde komma över. Men tyvärr med ett och samma resultat! Torrt och trist, och tiden som krävdes blev alldeles för lång. Rotsellerin låg där i tre timmar utan att bli speciellt kul. Ingen sensation… Tack och lov blev sötpotatisen och schalottenlökarna desto bättre. Det har nu blivit något av försommarens standardtillbehör – till allt! Speciellt sedan jag kom på en teknik att ploppa schalottisar. Hur det går till avslöjar jag på ica.se/buff e – vår nya häftiga matsajt! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Ps. Recept med sötpotatis och schalottenlök i grillen hittar du på sidan 24. Psst, på tal om ... VÅRENS GRILLMODE Vilka blir de nya grilltrenderna i år? Likt modevisningarna presenterar de stora matföretagen sina nyheter på löpande band. Det är rotisserikycklingar och råa korvar, och flinta med ny smak… Men vad vill vi vanliga grillare ha? Enligt en grillrapport från ICA/TNS-Sifo säger 45 procent att de vill grilla mer fisk. Och passande nog kan man nu hitta styckfrysta fiskar med skinnet kvar! Perfekta att lägga på grillen. Det finns såväl hälleflundra och fjällröding som gös och torskrygg! Hälsa är glödhett. Ja, det säger flera undersökningar. Här handlar det också om ekoprodukter och svenska råvaror i säsong. Till och med färdigsåserna kan nu fås som ekologiska. En grön trend som många kockar kommer att satsa på i år är sallad på grillen! Det betyder hela eller halva sallads- och kålhuvuden som grillas för extra smak. Pizza och burgare är fortfarande heta. Givetvis i många nya former och gärna helveggo. Väljer man kött vill allt fler ha svenskt kött på grillen. En av de senaste nyheterna kallas frilandsgris; alltså grisar som får gå ute om de så önskar. När det gäller pizzan är speciella pizzastenar ett smidigt hjälpmedel. 21 24 27 28 31 32 39 45 % NR 5 • 2015 5 8 14 19 Spaning i maj Gör dig gasklar. Sommarens glasstrender. Instatävla med wraps. Krydda med rökt vatten. Smart fi sk-app. Sött hantverk med småskalig soda. Foodwalk Istanbul Kryddig matpromenad. Grillade färsspett på tre sätt. Våga grilla fi sk Lättrimmad gös, morötter & brynt smör-hollandaise. Grillad röding med getost på spetskål & salsa romesco. Fish taco med grillad avokado & rökig paprikamajo. Sätt smak på din coleslaw! Coleslaw – grundrecept. Senap & vinäger. Tahini & ingefära. Sweet chili & kokos. Grape & sriracha. Selleri & valnötter. Zazzi grillar grönt Svampnuggets med tomatsallad. Calzone med getost & sötpotatis. Linsburgare med guacamole. Allt i grillen Hel kyckling med grillbakad sötpotatis, schalottenlök, bakpotatis, zucchini, salsa verde & ädelostcrème. Godisgott fi ka Glassig rulltårta med krisp. Mötet: Glada frilandsgrisar På Solgården lever grisarna ett fritt liv utomhus. Linas curry Kryddsmör Café de Paris. Pimm’s cup. Mango- och chiabars. Smoothieglass. Frostiga druvor. Rabarberpaj med brynt smör. Toppa majsen. Ginger beer. Sicilianska lammracks Grillade lammracks med caponata & getostcrème. Mer grillat på sajten Massor med grillinspiration fi nns på ica.se/buff e. Tävla och vinn matpengar. g rönt Illustration Nina Olsson 27 recept & å p Hett k Tävla om 50 matcheckar sidan 39 l F i i r s g e l n