Buffé 1
Våga grilla pizza! CALZONE MED GETOST & SÖTPOTATI
S Med färdigköpt deg går de inbakade pizzorna snabbt att göra. Bjud som hel rätt eller i bitar som gott plock. GER 2 CALZONE 1 rulle färdig pizzadeg (ca 230 g) 1 dl solrosfrön olivolja salt, svartpeppar FYLLNING Låt grillen bli en pizzaugn – grädda frasig calzone SVAMPNUGGETS MED TOMATSALLAD Värm tortillas lätt på grillen och fyll med champinjonnuggets, mozzarella och tomatsallad. FÖR 4 PERSONER 150 g champinjoner 1 vitlöksklyfta 1 förpackning kokta vita bönor (ca 400 g) 2 kokta skalade potatisar 1 dl ströbröd 1 ägg ½ dl hackad persilja 125 g salladslök 125 g mozzarella olivolja salt, svartpeppar tortillabröd till servering TOMATSALLAD 250 g körsbärstomater 1 schalottenlök 1 ½ msk matyoghurt (10 %) 1 tsk sambal oelek 1 tsk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR: 1. I KÖKET: Börja med tomatsalladen. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken tunt. Blanda alla ingredienser och krydda med 1½ krm salt och 1 krm peppar. 2. Ansa och hacka champinjonerna fi nt. Skala och riv vitlöken. 22 B U F F É 5 • 2015 3. Stek champinjoner och vitlök i 2 msk olivolja tills de får färg, ca 5 minuter. Tillsätt 1½ krm salt och ½ krm peppar. Låt svalna. 4. Häll av och skölj bönorna. Mixa bönor och potatis slätt. Blanda med champinjonfräset, ströbröd, ägg, persilja, 1 krm salt och ½ krm peppar. 5. Ta lite olja på händerna och forma till ca 8 avlånga nuggets. 6. VID GRILLEN: Grilla nuggets runt om tills de får fi n färg. 7. Grilla salladslöken. Skiva mozzarellan tunt. Värm eventuellt tortillabröden på grillen. 8. Servera nuggets med tortillabröd, tomatsallad, mozzarella och salladslök. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd och tortillabröd. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av ströbröd, mozzarella, tortillabröd och yoghurt. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt ströbröd och tortillabröd. Byt ut mozzarella mot mjölkproteinfritt ostalternativ. Byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Innehåller ägg. 200 g sötpotatis 450 g fryst spenat, tinad 1 riven vitlöksklyfta 200 g getost av chèvretyp GÖR SÅ HÄR: 1. I KÖKET: Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär sötpotatisen i ca ½ cm tjocka skivor. Blanda med 1 msk olivolja, 1 krm salt och ½ krm peppar. Sprid ut på bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills den är mjuk. 2. Fräs spenaten i 2 msk olja ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 3 minuter. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Smula getosten. 4. Rulla ut degen (kavla om det behövs). Dela degen på mitten, strö över solrosfröna. Fördela fyllningen på ena halvan. Vik över den andra halvan och nyp försiktigt ihop kanterna. 5. VID GRILLEN: Lägg de två bröden på en varm pizzasten eller på grillgallret över indirekt värme. Lägg på lock. Vänd efter 10–12 minuter. Grilla tills brödet får fi n färg. Men var försiktig så det inte bränns. Låt svalna något. Skär eventuellt i bitar. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfri pizzabotten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i pizzadegen och välj t ex laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i pizzadegen. Byt ut getosten mot mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu. Fri från ägg, men kontrollera pizzadegen.