Buffé 1
ginger beer Sippa på som drink eller bjud till ma
ten. Vi lånar New York-bon och matskribenten Mia Gahnes recept på hemgjord ginger beer. Riv 5 cm fär ks ingefära (ca 1 dl) med sk la grovt. Lägg i en skål, krama ut saſt en. Tillsätt 1 dl ljust muskovadosocker och skalet av 3 citroner, tunt hyvlat med potatiss ak lare. Mortla. Tillsätt juicen av citronerna (ca 2 d ol) ch 1 liter mineralvatten. Låt stå 1 timme i kyl. Sila. Fyll på med massor av is. Garnera med mynta. Brynt kärlek Jag erkänner, jag älskar brynt smör. Och knäckig paj. Det måste bli gott ihop. Det blev det, nästan för gott. → Skicka in smarta mattips till mig, lina.wallentinson@otw.se Kommer ditt tips med får du boken »Tinas sommar« (Bonnier Fakta). Foto Lennart Weibull, Eva Hildén Smith Kr yddsmör Café de Paris Café de Paris-s så är ljuvligt till grillat men består av en himla massa ingredienser. Gör ett en arkl e smör i stället, tipsar Lillemor Hvitfeldt i Stockholm. Rör ihop 200 g rumsvarmt smör, 1 r vi en vitlöksklyſt a, ½ dl hackad persilja, ½ msk torkad dragon, 1 msk fransk senap, 1 krm kajennpeppar, 1 tsk worcestersås, 1 msk tomatpuré, 1 msk konjak och ½ tsk salt. Forma till en rulle och täck med plastfolie. Förvara i frysen, ta fram och skär i skivor. Rabarberpaj med brynt smör Smält 150 g smör i en kastrull, låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene och doſt ar nötigt. Dra från värmen. Blanda i 1 ½ dl havregryn, 1 ½ dl strösock ½ dl ljus sirap, 1 ½ dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, 2 msk mjölk och 1 krm salt. Lägg 500 g rabarber i bitar i en smord ugnsform. Klicka över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter på 175°C. er, SMOOTHIEGLASS En skvätt smoothie över? Anna Ledberg i Årsta fryser in i pinnglassformar. »Ungarna älskar dem!« GLÖDTÄNK Buff és art director Nina Olsson tar vara på efterglöden. »Jag brukar lägga på några skivor aubergine och paprika när grillen ändå är igång. Det ger god Pimm's cup Sommarsvalka! Lägg is, lime och citron i skivor, jordgubbar och ev frysta druvor eller gurka i en stor kanna. Fyll på med 5 dl ginger ale och 2 dl av likören Pimm's. MANGO- OCH CHIABARS Mixa 8 färska urkärnade dadlar, ca 200 g hackad torkad mango, ½ dl chiafrön, 2 dl cashewnötter, 1–2 msk kokosolja, ½ msk agavesirap och 1 krm salt i matberedare. Tryck ut smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 15 cm. Ställ i kylen minst 4 timmar och skär i ca 30 bitar, hälsar Lovisa Sondefors i Stockholm. röksmak i sallader eller mixade röror till dagarna efter.« FROSTIGA DRUVOR Frys in blå eller gröna vindruvor. Gott som snacks för både barn och vuxna. Eller som snygg isbit i drink och saſt . HEMGJORD Do it yourself! TOPPA MAJSEN Pensla grillade majskolvar med smör och rulla i riven parmesan eller annan lagrad ost. Toppa ev med fi nhackad chili, rivet lime- eller citronskal och rökt paprikapulver. Smart Glutenfritt! Byt ut mjölet mot 1 ½ dl potatismjöl och välj ren havregryn.