Buffé 1
Indisk linssoppa Moros y cristianos KUBANSKT RIS
MED SVARTA BÖNOR & MOJOSALSA Enkel men väldigt god rätt! Antoinette utvecklar den kubanska mojon till en fantastiskt smakrik salsa. FÖR 4 PERSONER 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 grön chili 1 förpackning kokta svarta bönor (ca 400 g) 2 dl ris 1 grönsaksbuljongtärning 1 tsk oregano olivolja salt hackad färsk koriander eller bladpersilja FÖR ALLA Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. 10 GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Häll av och skölj bönorna. 2. Fräs lök, vitlök och chili i 2 msk olja i en kastrull ca 3 minuter, utan att det tar färg. 3. Rör ner riset och stek någon minut, tills det blir glansigt. 4. Tillsätt buljongtärning, oregano, svarta bönor, 5 dl vatten och ½ tsk salt. 5. Låt koka upp och koka på svag värme under lock ca 20 minuter, rör om då och då. 6. Strö över koriander eller persilja.Servera B UFFÉ 2 • 2015 med mojosalsan och gärna rostade rotfrukter, till exempel sötpotatis, morot och palsternacka. MOJOSALSA Koka 4 pressade vitlöksklyftor i 1 dl olivolja i en liten kastrull på medelvärme utan att det tar färg, ca 5 minuter. Ta från värmen och tillsätt finrivet skal och juice av 1 lime, 3 msk konc apelsinjuice, 2 tärnade tomater, 1 tsk salt och 1 tsk socker. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MULLIGATAWNY Indisk soppklassiker – här med röda linser, kokosmjölk och värmande kryddor. FÖR 4 PERSONER 3 dl torkade röda linser 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 morot 1 bit purjolök (10 cm) 1 röd chili (t ex spansk peppar) 1 msk riven ingefära 1 msk curry 1 kanelstång 3 gröna kardemummakapslar eller ½ krm malen kardemumma 1 burk kokosmjölk (400 ml) 2 msk färskpressad citronjuice olja turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala lök, vitlök och morot. Ansa och skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar. 2. Dela, kärna ur och hacka chilin. Skölj linserna. 3. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i 1 ½ msk olja i en kastrull ca 5 minuter, utan att det tar färg. 4. Tillsätt morot, purjolök och curry och fräs ytterligare 1 minut. 5. Rör ner linser, kanel, kardemumma, 13 dl vatten och 2 tsk salt. Koka under lock tills allt är mjukt, 20–30 minuter. 6. Ta från värmen och lyft upp kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer. 7. Tillsätt kokosmjölk och citronjuice. Koka upp och smaka av med salt. 8. Servera med en klick turkisk yoghurt och lite chili. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.