Buffé 1
INNEHÅLL Februari: NR 2 • 2015 Veggo & rough cook
ing… Bönor är också godis! Eller? Nä, skoja’ bara. Om det inte är jelly beans, förstås. Men bönor kan faktiskt användas till godis, eller rättare sagt godisartade bakverk. Svarta bönor blir till kaffegoda tryfflar, stora vita bönor förvandlas till saftiga muffins och energigivande bars. I alla fall när Fanny Roethlisberger Sopptest i provköket! bönbakar. Hon är en av alla unga och oerhört kreativa och duktiga bloggare som inte räds att hitta på nytt. Och gott blir det! Tack vare Fanny har jag också lyckats lura mina barn att äta bönor. Givetvis inte jätteviktigt, men en skön seger över söndertjatade »bönfördomar«. Och med hjälp av den kunskap om bönornas nyttighet och allmänna förträfflighet som Lina bjussar på i det här numret (sid 14) har jag vågat avslöja mitt lite oärliga tilltag. Det nyttigare (och grönare) spåret har nämligen slagit an hos kidsen. En bloggare som inte poängterar just det nyttiga med veggomat är Mattias Kristiansson. Samtidigt påstår han att han gick ner 15 kg då han slog in på det gröna spåret… Häng med hem till honom på en enkel kompisfest – givetvis helt vegansk, och ganska svullig. En lite mognare bloggare, som har en massa erfarenhet från jordens alla hörn, är Antoinette Mark Murray. När hon kockar loss i hemmaköket gör hon det som Mama’s rough cooking! Här bjuder hon på såväl sköna cow girl-burgare som marockanska och kubanska smaker. Dessutom Mulliga Tony... Så kallas min favoritsoppa – ja, om man läser namnet lite snabbt… Spana in sid 8. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... tRENDbuRgaREN 2015! Maffiga högrevsburgare och långkokt pulled pork tronade högst på trendhimlen 2014. Nu väntar ett giftermål mellan dessa, skönt pimpade med heta trendiga tillbehör… Vi sammanfattar vår trendspaning för 2015 i en enda superburgare! Recept på ica.se. glutenfritt! Även många som inte är intoleranta väljer bort gluten. grönt! Den nu starka gröna trenden förstärks. Gemsallad får ett lyft. Pippitrenden har just kläckts! Nya kycklingsorter, gamla lantraser samt en och annan pärlhöna! Pulled chicken blir stort! Korea kommer starkt. En klick hot gochujang (fermenterad chilipaste) ger här fyllig styrka till det trådiga köttet. bönorna får äntligen stå för det krämigt goda! Inte bara vara nyttiga. Sichuanpeppar, ja! Yuzu! Kockarnas nya favoritcitrus. Hållbart. Inläggningar av olika slag ger syrlig smak. Men det betyder också att fina råvaror får lång och klimatsmart livslängd. L 5 8 14 17 18 22 24 29 30 34 39 Spaning i februari En holländsk algburgare. Fjärde målet. Säsongens odlingsböcker. Instatävla med bästa tillbehöret. Våga tofu, tempeh och seitan. Odlartrend – sätt en rova. Mama’s rough cooking Rotmos med svamppytt. Kubanskt ris med bönor & mojosalsa. Indisk linssoppa. Bön- och majsburgare. Marockansk fusktagine. Djupdykning i baljan Lär känna pliriga black eye, ärtiga kikisar och smöriga limabönor. Linas curry Spenatkick. Banana bread. Mango- och hallonglass. Rödbetshummus. Falsk makaronipudding. Eget mandelsmör. Morotsbiffar. Mattias veggofest Kokosrostade pimientos. Blommande vitlöksbröd. Lyxig saffranspasta. Key lime pie med fluff. Mötet: Maria Pietilä Holmner Skidstjärnan gillar när det går fort – även i köket. Sätt smak på veckan Potatisbullar med sting. Birchermüsli. Grön pytt med ägg. Bakad choklad med sharon. Majssoppa & pizzabullar. Red pepper melt med grönsaker. Kikärtswraps med ajvar. Kokoscurry med rotfrukter. Halloumiburgare. Vinnande soppa Broccoli- och palsternackssoppa med ädelost. Fanny bakar med bönor Energibars. Chokladtryffel med apelsin. Äppelmuffins med kokos. Amerikanska bönpannkakor. Miljövänligare mat Klimatsmartare tänk i köket. Snabba bullar Äppel- och mandelbullar. Tävla och vinn matpengar. a Omslaget Med knapp Marginal röstades omslag nr 2 fram före omslag nr 1. Tack för hjälpen att ni röstade! 32 recept n Hett ö r Tävla om 50 matcheckar sidan 39 ä b k ä nna n e