Buffé 1
Spenatkick! Piggt! Glass och kaka – till frukost
Starta dagen med mangoglass och banankaka! Lugn, bara lugn, det är nyttiga grejer! → Ge mig dina bästa tips! Publicerade bidrag får boken »Green Kitchen Travels« (Norstedts) av David Frenkiel och Luise Vindahl. Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Eva Hildén Smith SLUTA SLÄNGA – GÖR EN BIFF »När jag pressade morötter i min juicemaskin Glassig frukost Fräscht alternativ till smoothie. Eller som vardagsdessert. Mixa 1 avokado, 250 g fryst mango och 250 g frysta hallon. Smaka av med honung. Kokoschips eller nötter är gott på. Tips från Terese Segerström, Stockholm. BANANA BREAD – MER BRÖD ÄN KAKA Har du övermogna bananer? Gör ett »kakbröd«. Blanda 2 dl havregryn, 2 msk vetekli, 3 dl rågsikt, 1 dl solrosfrön, 1 dl hasselnötter, 2 tsk bikarbonat och 1 tsk salt. Blanda ner 2 mosade bananer, ½ dl mörk sirap och 2 ½ dl fi lmjölk och häll i smord brödform. Grädda i 200°C i ca 50 minuter. Stjälp upp på galler, låt svalna under bakduk. Hälsning, Sofi a Jonasson i Linköping. insåg jag att resterna kanske kunde bli biff ar. Det gick!«, meddelar Helena Skog i Täby. Blanda 200 g rester med 1 förpackning kokta mosade stora vita bönor (ca 400 g), ½ dl vetemjöl, 1 riven vitlöksklyft a, 1 ägg, 2 krm torkad timjan, 2 krm salt och 2 krm peppar. Forma till biff ar och stek i olja. Receptet funkar lika bra med rödbetsrester. »Ni vet när man köpt en 200-gramspåse spenat och eft er några dagar har halva påsen kvar i kylen. Jag mixar bladen med några teskedar vatten. Röran brer jag ut på ett plastlock, fryser in, bryter i bitar och har i frysen. Kanon att slänga en bit i frukostgröten eller köttgrytan.« Emil Hårsmar, Herrljunga EGET PAJ PÅ DIREKTEN Thesy Palm i Flen gör alltid extra pajdeg när hon ändå är igång. Degen trycker hon ut i en pajform (av metall). »Perfekt att ha på lut i frysen. Det gäller bara att komma ihåg om det är en söt eller salt variant…« ROSA HUMMUS Inlagda rödbetor över? Gör en rosa hummus som passar på mackan eller i en wrap, tipsar Frida Virenhag i Oxelösund. Mixa 1 dl inlagda rödbetor, 1 förpackning kokta kikärter (400 g), 2 msk citronjuice, 1 msk olivolja, 3 krm salt och 1 krm peppar. MANDELSMÖR – Det är enkelt att göra eget »smör« av mandlar (eller nötter), tipsar Buff és Ellinor Jidenius. Rosta 200 g skalade mandlar i 200°C i 10–12 minuter. Mixa i matberedare med 1 krm salt och 3 msk rapsolja tills det blir slätt, 3–4 minuter. Pausa då och då och skrapa ner från kanterna. Förvara i kylen. FALSK (MEN GOD) MAKARONIPUDDING Koka 2 påsar (ca 500 g) fylld färsk tortellini i 2 minuter. Lägg i en form, slå över äggstanning på 4 ägg och 4 dl mjölk, 2 krm salt och 1 krm peppar. Riv över ost och ställ in i ugnen i 225°C ca 30 minuter. Louise Rudwall, Umeå Färgstarkt!