Buffé 1
10 Nyfiken på veggo? Mattias tio tips! 1. Våga ve
ggo är första steget. Testa, laga, smaka. 2. Svennebanan är tricket. Utgå från maten du alltid har ätit, men veggofiera den. 3. Halvfabrikat är en jättesmidig, god lösning i början. Fyll frysen och slappna av. 4. Skippa mejeriprodukterna. Kyldisken är fylld av växtbaserade alternativ av havre, mandel, soja, ris, cashew, quinoa med mera. 5. Flirta med veggo när du går ut. Restauranger brukar ha något, annars ber du dem fixa det. 6. Du behöver inte uppfinna hjulet. Håll din mat enkel i början. 7. Sluta oroa dig! Du får i dig alla viktiga näringsämnen, och du gör något fint för dig själv och resten av världen. 8. Grönsaker, grönsaker. Många har glömt bort hur mycket det finns att frossa i. Gå loss! 9. Unna dig en dessert som en klapp på axeln. Minst en gång i veckan! 10. Hitta inspiration – till exempel i tidningar och bloggar. Alla älskar vitlöksbröd! BLOMMANDE VITLÖKSBRÖD Kul mingelvariant. Använd ett vitt och fl uffi gt bröd – med ett kompakt surdegsbröd blir det inte riktigt samma sak. GER 1 BRÖD Sätt ugnen på 200°C. Skär ett rutmönster i 1 stort ljust runt bröd nästan helt igenom. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Smält 150 g mjölkfritt margarin i en kastrull. Blanda med ¾ dl olivolja, 3 fi nrivna vitlöksklyftor, 1–2 dl fi nhackad persilja, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Ringla blandningen över brödet så att det rinner ner i rutmönstret. Ställ in brödet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och servera genast. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i brödet. Gör äggfri: kontrollera innehållet i brödet. B UFFÉ 2 • 2015 Mattias Kristiansson Våga veggo – det är enkelt, säger 19