Buffé 1
Harissa ANTOINETTES HARISSASÅS Blanda 1–2 tsk har
issa, 1 msk tomatpuré och 3 msk vatten. En het historia Harissa är en nordafrikansk kryddpaste på chili, vitlök och ofta kryddor som spiskummin och koriander. Smaka dig fram försiktigt; harissan är rejält stark. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MAROCKANSK FUSKTAGINE Grönsaksgryta med kikärter och gröna oliver FÖR 4 PERSONER 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 1 morot 1 palsternacka 2–3 fasta potatisar 1 zucchini 1 röd paprika 2 tomater 1 citron 1 burk kokta kikärter (ca 400 g) 1 dl kärnfria gröna oliver 1 tsk malen spiskummin 1 tsk malen koriander 1 tsk gurkmeja 2 grönsaksbuljongtärningar olivolja salt, svartpeppar färsk koriander, couscous, turkisk yoghurt och ev harissasås till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala lök, vitlök, morot, palsternacka och potatis. 2. Skär löken i klyftor och skiva vitlöken tunt. 3. Skär morot, palsternacka och potatis i cm-stora bitar. 4. Skär zucchini, paprika och tomat i lika stora bitar. 5. Hyvla med en potatisskalare av 5 långa bitar skal av en citron. 6. Häll av och skölj kikärterna. 7. Fräs lök, vitlök, morot och palsternacka i 2 msk olivolja i en kastrull ca 5 minuter, utan att det tar färg. 8. Tillsätt potatis, oliver, kryddor, buljongtärning, 8 dl vatten, citronskal och 2 krm salt. Koka med lock 10 minuter. 9. Tillsätt kikärter, zucchini, paprika och tomat. Sjud ytterligare 10 minuter med lock. 10. Smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar. 11. Strö över koriander och servera med couscous, en klick yoghurt och eventuellt harissasås. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri couscous, quinoa eller ris. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Servera med laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Byt yoghurt mot soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. Smakresa! Storkok COUSCOUS Laga dubbelt upp och frys in Tagine på veggovis TURKISK YOGHURT HARISSASÅS