Buffé 1
Syrlig fräsching! Profil Mattias Kristiansson Åld
er : 29. Bor : I Stockholm. Familj : Sambo Jonas. Gör: Tidningen Vego och bloggen vegoriket.se. Favoriträtt : Just nu är jag besatt av mitt påfund »beandillas«. Som quesadillas fast med krämiga bönor i stället för ost mellan tortillas. Panikfavorit : Rosta blandade nötter i en stekpanna, ner i en matberedare med vitlök och t ex havregrädde. Mixa slätt och blanda med kokt pasta. »Impar-rätt« : Svårt att välja, för det finns så mycket! Just nu skulle jag satsa på »krabbkakor« av mixade palmhjärtan, följt av auberginepiccata, saffransaioli och rostade grönsaker. Och så en riktigt kladdig kladdkaka med pekannötter. Favoritråvara : Min besatthet av fänkål tycks aldrig avta. Gör när jag inte jobbar : Reser, bjuder vänner på middag, ser gamla filmer från Hollywoods guldera. Bästa resmålet för veganer : New York! Favoritrestaurang : I Sverige är det avsmakningsmenyn på Farang i Stockholm (när man har råd), i New York Candle 79. KEY LIME PIE MED FLUFF En syrligt frisk paj. Den vispade sojagrädden till smakar mumsigt marängfl uffi gt. GÖR SÅ HÄR: 1. Smält kokosoljan i en liten kastrull. 2. Mixa kexen till smulor i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 3. Lägg smulorna i en bunke och blanda med kokosoljan. 4. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen. 5. Skär margarinet i tärningar. 6. Vispa ihop limeskal,limeGER 8 BITAR 200 g digestivekex 100 g kokosolja 50 g mjölkfritt margarin rivet skal av 3 lime 1½ dl färskpressad limejuice 2 dl strösocker ½ dl majsstärkelse 3 dl soja- eller mandeldryck TOPPING 1½ dl vispbar sojagrädde 1 msk florsocker 1 tsk vaniljsocker finrivet limeskal och färska hallon till garnering juice, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt margarin och soja- eller mandeldryck. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar, 2–3 minuter. 7. Häll krämen över digestivebottnen. Ställ in i kylen och låt stå minst 4 timmar. 8. Topping: Vispa sojagrädde, fl orsocker och vaniljsocker fast. Bred ut grädden över pajen eller servera vid sidan av. Garnera med hallon och limeskal. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex. Gör laktosfri: välj laktosfria kex. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfria kex. Fri från ägg, men kontrollera kexen. B UFFÉ 2 • 2015 21