Buffé 1
F rån riktig »köttis« till veganikon på två år. D
et går snabbt för Mattias Kristiansson. Allt började för drygt två år sedan. Ett program om hur mycket vår köttkonsumtion påverkar planeten fi ck den då obekymrade köttätaren Mattias att haja till. – Jag och min sambo Jonas bestämde oss för att köra köttfria måndagar som en schyst deal för samvetet, berättar Mattias. Måndagarna blev snart också till tisdagar, onsdagar och ganska snabbt till hela veckor – med mat utan kött, fi sk, kyckling, ägg och mjölkprodukter. Så värst svårt var det inte att äta veganskt. Däremot upptäckte Mattias och Jonas en ny värld av råvaror och smaker. Dessutom omprövade Mattias sådant som han inte tidigare gillat. Oliver, grönkål och fänkål blev nya favoriter. För att dela med sig startade Mattias bloggen Vegoriket, och sedan ett år tillbaka ger han också ut tidningen Vego. Mattias ville bredda den lite snäva bilden han tycker att media ger, där veggo mest förknippas med »fräscha sallader, fi lodegspaket och gratinerad getost«. – Jag vill ju ha vanlig svennebananmat som går snabbt att laga, blandat med mer arbetad vegolyx att bjuda vänner och familj på. Vissa tycker det är »fuskigt« att någon som inte äter kött väljer sådant som efterliknar kött. Men i Mattias värld fi nns inga tabun. – När jag började äta veganskt tyckte jag det var jättesmidigt med veggokött. Jag kunde använda samma recept som vanligt och bara byta ut köttet. Precis som de fl esta andra har Mattias en stressig vardag, där några sojakorvar, nuggets eller burgare i frysen är guld värt. Lite roligt tycker Mattias det är att ingen bryr sig om hans näringsintag förrän de får veta att han är vegan. »Får du i dig tillräckligt med protein? Kalcium? Järn är viktigt!« – I början var jag jättenojig eftersom jag själv hade varit den där jobbiga hobbydietisten åt andra veganer. Men ganska omgående insåg Mattias att han kunde känna lugnet. – Äter man varierat och med god aptit får man i sig det man behöver. Det enda som kan vara svårt att få tillräckligt av är vitamin B12. Därför tar Mattias det som tillskott. Fast någon katastrof är det inte om han missar någon gång; kroppens B12-förråd räcker gott och väl några år. veggofest GRÖNT HÄNG I KÖKET Blommande vitlöksbröd, krämig saffranspasta och syrlig limepaj med marängfluff. Helt veganskt partaj är inga problem. Mattias köttfria måndagar blev snart till hela veckor – och till en ny och roligare värld av smaker. Text Lina Wallentinson Recept Mattias Kristiansson Foto Lina Eidenberg Adamo Så enkelt och så gott. Rosta mandlar med rosmarin, blanda med oliver. KOKOSROSTADE PIMIENTOS En spansk klassiker.u FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 18 B UFFÉ 2 • 2015 FÖR 4 PERSONER Stek 200 g pimientos de padron i en stekpanna på hög värme i rikligt med olivolja tills de får färg runt om. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och 1 dl riven rostad kokos. Servera genast. Mattias bjuder på fredagspasta