Buffé 1
ENERGIBARS Fin energikick före eller efter tränin
gen. I kylen håller de några dagar. Lägg i frysen om du vill spara dem längre. GER 6 STORA ELLER 12 SMÅ BARS 200 g avrunna kokta stora vita bönor 4 msk kokosmjöl 3 msk kakao 3 msk kokosolja 1 ½ msk kokossocker 12 färska urkärnade dadlar 2 dl havregryn 1 dl riven kokos 1 ½ msk chiafrön ½ dl torkade gojibär GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj bönorna noga. 2. Mixa alla ingredienser utom riven kokos, chiafrön och gojibär till en slät smet i mixer eller matberedare. 3. Lägg i en bunke och blanda med riven kokos,chiafrön och gojibär. 4. Forma smeten till 6 stora eller 12 små bars och linda in i bakplåtspapper eller plastfolie. 5. Lägg i kylen (eller frysen). Låt gärna barsen ligga i kylen över natten innan du äter dem. Tips! Rulla till små bollar i stället – kalasgoda chokladbollar! FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Sött på nytt sätt – Fanny tipsar om alternativa sötningsmedel Kokossocker påminner om farinsocker, ger härlig kolasmak. Passar i kakor. Balanserar hetta i asiatiska rätter. Fannys favorit! Agavesirap används på samma sätt som vanlig sirap. Är enkel att dosera och smakar kort och gott »sött«. Vanlig i rawfood-bakverk. Honung ger inte bara sötma utan även smak, så i bakverk där honungssmak passar är det en jättebra sötning. Bästa smakkompisarna är chili, ingefära, citron, nötter, choklad och havssalt. Xylitol (björksocker) används inte bara inom tandhälsan (då det är basbildande och aktivt motverkar karies och plack) utan är även en ypperlig sötare till bak! Ser ut som, väger som och ger lika mycket sötma som vanligt strösocker men har mycket lägre GI och är helt naturligt (till skillnad från många andra strösötningar). CHOKLADTRYFFEL MED APELSIN Det är svårt att tro att basen i tryfflarna består av svarta bönor! GER 12–15 TRYFFLAR 400 g avrunna kokta svarta bönor 4 msk agavesirap 1 msk kokosolja 2 msk kallt kaffe 1 ½ dl kakao finrivet skal av ½ apelsin 150 g mörk choklad finrivet apelsinskal till garnering FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri ren mörk choklad av god kvalitet. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfri ren mörk choklad av god kvalitet. GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj bönorna noga. Mixa bönor, agavesirap, olja, kaffe, kakao och apelsinskal till en slät smet i mixer eller matberedare. 2. Låt smeten vila i kylskåp minst 2 timmar. 3. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. 4. Ta ut smeten och forma 12–15 bollar. 5. Doppa bollarna i den smälta chokladen med en gaffel, låt rinna av och lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö över apelsinskal. Ställ in i kylen minst 30 minuter. Baka med bönor – reflektion från provköket »Det här var ett helt nytt sätt att baka på för oss. Spännande att prova, speciellt som vi inte riktigt visste vad vi skulle förvänta oss för resultat. Vad tyckte vi då? Det var smidigt och snabbt att göra – i princip bara att mixa ihop allting. Bakverkens konsistens blir lite annorlunda mot vid traditionell bakning; lite »kortare« än när man använder mjöl. Fanny sötar med honung, agavesirap och kokossocker, och mängderna är måttliga. En bra tankeställare – allt bakat måste inte smaka så sött.« B UFFÉ 2 • 2015 31