Buffé 1
smart för många fortsättning från sid 12 i bonusl
ivet bestämde Moa och Tomas sig för att fl ytta isär. Men utan att skilja sig. – Många tyckte det var konstigt, men för oss blev det räddningen. Nu har Max fl yttat hemifrån och Moa bor åter med Tomas och hans barn. Inställningen är mer avslappnad. Moa försöker se det lite mångkulturellt; två kulturer som möts och kan inspireras snarare än tvinga in varandra i sin egen mall. Varannan vecka, när tjejerna är hos sin mamma, lever Tomas och Moa mer tonårsliv. – Då är vi inte så bra på det där med ordentligt familjeliv. Det blir mer take away, fryst pizza och nudlar. Det låter kanske tråkigt, men ibland kan vi äta samma sak fl era dagar i rad. Fast går det för långt säger vi till varandra att skärpa oss, skrattar Moa. Samtidigt konstaterar hon att det är fi nt med kontraster. Äter de billigare när det är barnfritt kan de laga lyxigare när tjejerna kommer. Inför barnveckorna laddar de kyl och skaff eri och försöker planera maten tre dagar i taget. Om Moa ska ge bonusfamiljer något råd så är det att vara fl exibel, inte hårdnackat hävda sin linje och att ge varandra tid. – När man är ny på jobbet förväntas man inte lära känna alla på en gång. Samma sak gäller i bonusfamiljen. Den tar tid, ge varandra space. Och fl y fältet ibland. Moa är mån om att Tomas och hans barn också ska få tid för sin relation. – De måste få ha eget mys på sitt sätt också. Då passar jag på att tvångsbesöka Max och hans tjej, skrattar Moa. Januari är en perfekt månad att våldgästa sina vuxna barn och laga mat ihop. Pengarna är slut, så då tackar de ja till mammas tacomiddag. 12 BUFFÉ 1 • 2018 LINS- & BÖNCHILI De svarta/gröna linserna gör sig bra i chilin eftersom de behåller formen utan att bli mosiga. Komplettera med både kidney- och vita bönor. RÄCKER TILL 3 MIDDAGAR FÖR 4 PERSONER 4 gula lökar 5 vitlöksklyftor 3 gula paprikor ½ dl paprikapulver 1 ½ msk spiskummin 1 dl tomatpuré 3 förp krossade tomater (à ca 400 g) 5 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 5 dl svarta eller gröna linser 1 dl japansk soja 4 lagerblad ½–1 msk sambal oelek 1 förp kokta kidneybönor (380 g) 1 förp kokta stora vita bönor (380 g) 250 g frysta majskorn salt, peppar, olivolja koriander, jalapeños, lime, tortillachips och matyoghurt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. 2. Fräs lök och vitlök i 1½ dl olja i en stekpanna ca 5 minuter utan att det tar färg. 3. Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter. 4. Häll fräset i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek. Låt koka med lock på medelvärme ca 15 minuter, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder. Rör om då och då. 5. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 6. Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek. 7. Servera med koriander, jalapeños, limeklyftor, tortillachips och gärna en klick matyoghurt.