Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Januari → TEXTER LARS
COLLIN GARANTERAT SMAKRIKT & PRISVÄRT ROTMOS MED FLÄSKLÄGG NITRATFYLLD BETA JUICIGT FÖR KONDISEN picknickbog karré bogblad framlägg smartaste vardagslyxen är att kickstarta året med näringsrik rödbetsjuice. Den röda rotfrukten är som skapad för att ge oss möjligheten till ett hälsosammare och rikare liv. Internationell forskning visar att rödsbetsjuice sänker blodtrycket och kan påverka prestationen vid träning. – Framför allt har man kunnat tjocka spjäll saftigt, smakrikt och dessutom till en mycket januarimässig peng… lägg av bästa svenska råvaror. Fläskläggen, som ska vara rimmad, kan göras på såväl lägg som bogkött. Just bog är en lite bortglömd men mycket smakrik detalj, och moset kan inte nog lyftas fram då det kan varieras så lätt. Satsa gärna på storkok, recept på ica.se/buffe. Bogköttet har en ganska hög fettprocent, vilket gör det extra välsmakande. Men hur det smakar är inte så lätt att säga. Därför har Svenskt Kött i samarbete med Tala Smak (talasmak. se) kartlagt grisköttets smakspektrum och beskriver det som: Griskött präglas av hög syrlighet och gräddig sötma, generöst med umami och en järnighet med inslag av nötter. Låter spännande och gott! se en viss förbättring hos dem som varit inaktiva eller mindre aktiva och sedan druckit rödbetsjuice. När det gäller elitidrottare har man vid studier också kunnat se förbättringar hos duktiga amatörcyklister som har simulerat träning på hög höjd, säger Veronica Öhrvik, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket. Skälet stavas nitrat, som kan omvandlas till kväveoxid i kroppen – och som i sin tur kan sänka blodtrycket och öka syreupptagningen. – Nu tittar forskare också på om rödbetan kan skydda mot magsår, säger Veronica Öhrvik. SMARTA VÄGAR TILL VÄLMÅENDE NYTT PÅ KROGFRONTEN gröna restauranger som satsar på både matgästens hälsa och miljön öppnas över hela landet. Här är några färska exempel; från Sopkökets matsvinnsmedvetna Sopköket I Sverige slängs varje år ungefär 65 kilo mat per person. Cateringföretaget Sopköket har som mål att minska matsvinnet genom att göra soppor, wraps och juicer av råvaror som annars hade slängts. Deras första pop up-restaurang har just hållit öppet i Söderhallarna i Stockholm, samtidigt som de fortsätter att laga mat i Fryshuset Husbys skolkök och skänker kans härbärge. Rot På Gotland smygöppnar Årets ekokock 2014, Luqaz Ottoson, sin nya gröna krog Rot under samtliga helger fram till midsommar. Rot ligger i en gammal lada i Norrlanda på östra Gotland. Som kökschef på hyllade, Krav-cer sitt klimatsmarta kökstänk. – Ska jag laga billiga rätter hemma brukar jag sikta på vegetariskt i säsong. Hemgjord pasta är sjukt billigt och väldigt roligt att göra. Vi hade ju också ett galet svampår, så tog man sig några turer i skogen har man säkrat många riktigt billiga och lyxiga middagar, tipsar Luqaz Ottoson. BUFFÉ 1 • 2018 7 Mutantur I Malmö lever svenske Bocuse d’Or-representanten Alexander Sjögren efter det latinska ordspråket tempora mutantur, nos es mutamur in illis – tiderna förändras och vi med dem. På nyöppnade Mutantur jobbar han med både vegetariska och veganska rätter; de senare utgör för övrigt en tredjedel av menyn. – Nu när det vegetariska har slagit sig in på många krogar tar vi det ett snäpp längre. Veganer ska kunna hitta en restaurang dit de kan gå och faktiskt få ett utbud av rätter att välja mellan, i stället för att bara bli serverade det som kocken kan lösa eller den enda rätten som står på menyn, säger Alexander Sjögren. vara på allt. På Mutanturs meny står bland annat hel skånsk get och hel vildfågel från Friskens vilt på Österlen. FOTO: OSCAR WETTERSTEN