Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Juliana Alonso, Tony Wallin, Lina Wallentinson Produktion: Kalassemla Årets semla är en jättevariant i sockerkaksform. Fyll den med mandelmassa som fått smak och färg från pistaschnötter. RECEPT SOFIA NILSSON FOTO EVA HILDÉN SOCKERKAKSSEMLA MED PISTASCH Snabbsemla för många. GER CA 10 BITAR Sätt ugnen på 200°C. Smält 100 g smör och blanda med 1 dl mjölk (3%). Vispa 2 stora ägg och 2 dl strösocker poröst. Blanda 3 dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 2 krm vaniljpulver och ½ tsk mortlade kardemummakärnor. Vänd först ner mjölblandningen i äggvispet och sedan smörmjölken. Häll i en smord och bröad form, ca 1½ liter. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, känn med sticka så kakan är torr. Låt svalna och stjälp upp ur formen. Mixa 200 g skalad mandel, 100 g pistaschnötter, 1 äggvita, 1 bittermandel och slätt i en matberedare. Späd ev. med vatten. Skär försiktigt kakan längs med. Spritsa eller bred på mandelmassan och spritsa sedan på vispad grädde. Pudra över och strö över hackade pistaschnötter. Servera gärna med extra grädde. NL/028/001 Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer info på ica.se. Vinn 300 kronor i matpengar! 1.Under tians veckomenyer kostar: A. 800 kr B. 300 kr C. 600 kr 2. Rödbetor är extra bra för: A. Blodtrycket B. Synen C. Benstommen DECEMBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1C, 2A, 3A, 4A, 5B Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. smart mat Sofia Hellströmer Yrke: Redaktör och matkreatör. Familj: Man och två barn. Så började jag med mat: Jobbade på ett bageri i Kiruna som 20-åring där jag fick göra allt. Utbildad informationsdesigner, men har jobbat med mat i 15 år. Korridorkäk Veckomeny Cooking Solo i New York Nästa nummer kommer 21 februari Laga för en Ensam hemma ibland eller för det mesta spelar ingen VARDAG MED BONUS Sofia Hellströmer, matkreatör, kallar det för att bonuslaga. Koka extra potatis, förbered extra mycket soppa eller gryta och rosta mer rotfrukter än vad du äter upp till middagen. Det som blir över förenklar och blir del av nästa dags måltider. Här delar Sofia med sig av sina bästa bonusrecept. RECEPT: SOFIA HELLSTRÖMER STYLING: EMMY LUNDSTRÖM FOTO: MATILDA LINDEBLAD 26 BUFFÉ 1 • 2018 document4569426108055546290 indd 26 BUFFÉ 1 roll – utmaningen är stor att laga till själv. Vi tar hjälp av både proff s och amatörer som bjuder på allt från veckomeny till fredagsmys. Dessutom en sparvänlig hållbarhetsguide och en singeltrendspaning. Och så lite mindfulness... 39 • 2018 3. Förvara helst apelsiner i: A. Kylskåp B. Fruktskål C. Skafferi 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 2 februari. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe den 21 februari. plättar innehåller: A. Bönor B. Potatis C. Linser 5. Emil Spanos regel på förskolan: A. Smaka minst en gång B. Man måste äta upp C. Ät mest grönsaker För alla fi nns på ica.se/buff e uppskattar Emils mat visar sig med jämna mellanrum. Inte minst i september förra året då han vann två medaljer i tävlingen White Guide Junior, som lyfter och sprider goda exempel från Sveriges skolmatkök. tvärtom. För ett tag sedan lagade jag den indiska maträtten aloo gobi, då åt de små inte så bra, det blev nog lite starkt. Ibland kanske jag går lite överstyr. Då får de ett större mellanmål på eftermiddagen i form av yoghurt och hembakat bröd. Ibland får Emil kommentarer, inte minst på Instagram där han varje dag lägger ut en bild på maten, från vuxna om att han »krånglar till det så mycket«. Att barnen inte kräver att bli serverade långbakad fläskkarré med örtrostad sötpotatis och picklade äpplen. Vad Emil brukar svara på det? – Nej, barnen kräver inte det. Men de är värda det! Max, Tiffany och Sigrid tar för sig av salladsbuffén som Emil Spanos dukat upp. BUFFÉ 1 • 2018 29 12/12/2017 10:52:02 AM