Buffé 1
Värmande & mättande! POTATIS- & JORDÄRTSKOCKSSOPP
A MED ÄPPELKRISP Jordärtskockorna tar lite tid att skala, men det är värt besväret. De ger mycket smak i soppan. RÄCKER TILL 3 MIDDAGAR FÖR 4 PERSONER 2 gula lökar 600 g jordärtskockor 2 kg mjölig potatis 2 tsk torkad timjan 3 liter vatten 4 grönsaksbuljongtärningar 2 dl havregrädde 3–4 msk vitvinsvinäger olivolja salt, malen svartpeppar äppelchips och ev färsk timjan att toppa med GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka löken. Skala jordärtskockor och potatis, skär dem i mindre bitar. 2. Fräs löken i 2 msk olja i en stor kastrull ca 5 minuter utan att den får färg. 3. Tillsätt jordärtskocka, potatis, timjan, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka. 4. Häll i havregrädde och vitvinsvinäger och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hemgjorda eller köpta äppelchips och ev timjan. Servera gärna med bröd. HEMGJORDA ÄPPELCHIPS Söta, syrliga och krispiga. GER 30–40 CHIPS Koka upp 1 dl vatten, 2 msk färskpressad citronjuice och 1 dl strösocker i en kastrull. Sjud 1 minut och låt lagen kallna. Kärna ur 2 röda äpplen. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna i lagen och låt stå 30 minuter. Låt äppelskivorna rinna av i ett durkslag. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen på 100°C (låt ugnsluckan vara lite på glänt) ca 3 timmar eller tills chipsen är krispiga. TOMAT- OCH PURJOPAJ Den här veganska pajen är full med smak och vinner på att vila minst en timme före servering. RÄCKER TILL 2 MIDDAGAR FÖR 6 PERSONER 6 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl 250 g mjölkfritt margarin 2 msk kallt vatten 2 purjolökar (à 450 g) 2 röda paprikor 1 msk torkad rosmarin 1 burk strimlade soltorkade tomater i olja (200 g) 1 dl vetemjöl 5 dl havregrädde 3 dl riven vegansk ost 500 g körsbärstomater salt, malen svartpeppar olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Skär margarinet i bitar. Lägg mjöl och margarin i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller blanda för hand. Tillsätt vattnet och 2 krm salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. 2. Tryck ut degen i 2 runda pajformar, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i ca 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 225°C. 4. Förgrädda pajskalen ca 10 minuter mitt i ugnen. 5. Ansa och skär purjolöken längs med, skölj noga. Skär purjolöken i ½ cm tjocka skivor. Dela och strimla paprikan. 6. Fräs purjolök och paprika i ½ dl olja ca 5 minuter, tills löken mjuknar. Krydda med rosmarin, 1½ tsk salt och ½ tsk peppar. 7. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt havregrädden och låt koka ihop några minuter, till en tjock stuvning. 8. Ta från värmen och tillsätt de soltorkade tomaterna och osten. 9. Skär körsbärstomaterna i halvor. 10. Fördela röran i pajskalen. Lägg på tomaterna. 11. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen fått färg. Låt pajen stå minst 1 timme före servering. Servera gärna med en sallad. BUFFÉ 1 • 2018 13 10 i topp! Bästa värmande sopporna på ica.se.