Buffé 1
…å så lite sött Enkla, svinnvänliga vardagsdesser
ter kommer här. Kolla igenom skåpen, frys in överbliven smoothie och för allt i världen – släng inte spadet från kikärterna. ÄRTIG CHOKLADMOUSSE Släng inte spadet från kikärterna – det funkar nämligen perfekt i stället för ägg i en krämig mousse. sofias bästa vardagstips Vad är smart matlagning för dig? Att ta vara på all mat. Rester från en dag blir bas till en annan maträtt dagen efter. Jag slänger inte en överbliven potatis utan använder den i stället som en del av en sallad nästa dag. Smart matlagning är en kombination av att tänka på ekonomi och miljö. Hur planerar du mat för veckan? Jag gör en ungefärlig planering för veckan utifrån vad jag har hemma i frys och skafferi. Jag har två små barn, så jag måste planera maten lite i förväg för att kunna ha den klar till klockan 17 när de är hungriga. Det är värt mycket att slippa handla med två hungriga barn. Ibland blir det olika maträtter för alla i familjen, när jag skramlat ihop många olika rester. Hur tänker du när du handlar? Att allt ska ätas upp. Köper du en hel limpa, frys in halva direkt. Köper du ett kilo köttfärs, frys in hälften. Jag utgår även mycket från säsong och handlar de grönsaker som ser bra ut i butiken. Varför använda samma mat i flera rätter? Det förenklar! Att använda mat från middagen kvällen före ger en grund att stå på till nästa middag. Det är utmanande att ha rester i kylen, på ett bra sätt! I stället för att utgå från vad man är sugen på för dagen utgår man från att man ska tömma frysen och skafferiet. Har du något tips för att få barnen att äta lite nyttigare? Jag har alltid grönsaker som bas när jag lagar mat, och de kan slängas in lite var som helst, i till exempel plättar. Ett annat tips är att välja rätter som barnen gillar och göra dem själv, till exempel egna fiskpinnar, falafel och plättar. Jag brukar komplettera med en matig sallad till mig och min man. FÖR 4–6 PERSONER Vispa vätskan från 1 förp kikärter (ca 1½ dl) med elvisp till ett vitt skum. Smält 100 g mörk choklad (70%). Rör ner skummet, lite i taget, i den smälta chokladen. Söta ev med honung eller agavesirap. Fördela smeten i 4–6 små glas. Ställ i kylen minst 1 timme. Toppa med bär. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri mörk choklad. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri mörk choklad. Tips! Rensa skåpen och gör en egen glass-sandwich! Ta de kex du hittar. Bred på kolasås, sylt, nutella eller något annat gott du föredrar. Lägg på glass och ett till kex. Recept på glass-sandwich Tips! Överbliven smoothie från frukosten? Fördela den i glassformar och frys minst 6 timmar. En hälsosam glass på ett kick! Frukostglass, det är väl något? Recept på BUFFÉ 1 • 2018 31