Buffé 1
Bonus: Extra rotfrukter blir snabblagad sallad DA
G 2 LINSSALLAD MED FETA OCH ROTFRUKTER Extra mängden rotfrukter från gårdagen blir grunden till en mättande sallad. FÖR 2 PERSONER Blanda 500 g rostade rotfrukter (från dagen före) med 1 förp sköljda kokta linser (390 g), ½ dl blandade frön, 65 g blandsallad, olivolja, salt och svartpeppar. Toppa med 150 g smulad fetaost och servera med resten av rucolapeston. DAG 1 ROSTADE ROTFRUKTER MED STEKT LAX & RUCOLAPESTO Rucolapeston blir härligt grön och smakrik. Resterna av rotfrukterna räcker till en god sallad i lunchlådan nästa dag. FÖR 4 PERSONER 1½–2 kg blandade rotfrukter (t ex potatis, morötter och palsternacka) 4 portionsbitar laxfilé à 140 g 2 tsk strösocker salt, svartpeppar rapsolja RUCOLAPESTO 65 g rucola 1½ dl riven parmesan 1½ dl olivolja ½ msk finrivet citronskal 3 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skölj rotfrukterna väl och skär i bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 30 BUFFÉ 1 • 2018 ½ dl olja, 1½ tsk salt och ½ tsk peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och fått lite färg. Rör om efter halva tiden. 3. Ta undan ca 500 g rotfrukter till nästa dag. 4. Mixa alla ingredienser till rucolapeston. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 5. Strö socker, 1 tsk salt och 2 krm peppar över laxen. Stek på medelvärme i 2 msk olja tills laxen är klar. Servera laxen med de rostade rotfrukterna och ¾ av rucolapeston. FÖR ALLA Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost/ salladsost. Gör mjölkproteinfri: följ anvisning dag 1 och byt ut fetaosten mot tofu. Gör äggfri: följ anvisning dag 1.