Buffé 1
Mer grönt! Tips på hur du får barnen att äta mer
ica.se. Guldkant på lunchen! EMILS BÄSTA BUDGET- OCH MILJÖTIPS • Minska köttmängden och ät mer baljväxter. • Handla veckovis med planerade menyer. Då kan du till exempel köpa rotselleri och använda den flera gånger under samma vecka till olika maträtter. • Ät upp resterna. Överbliven mat kan göras om till en ny, till exempel kan marinerad kyckling bli till pastasås. • Ta hand om småsnuttar av rotfruktsskal, tomatbitar med mera och frys in. De kan bli bas i grytor, soppor eller pastarätter. Färska örter som blir över kan du torka eller frysa in. Och små slattar i olika glasburkar, exempelvis pesto, oliver eller soltorkade tomater, kan du smaksätta de flesta rätter med. • Byt ut det vanliga köttet mot viltkött. Men framför allt: Ät mer vegetariskt. 18 BUFFÉ 1 • 2018 RÖDBETSRÅRAKOR MED GETOSTCRÈME Klicka ut på plåt i ugnen. De blir härligt frasiga! FÖR 4 PERSONER 500 g rödbetor 300 g potatis 200 g palsternacka 2 ägg 1 msk flytande honung 1 tsk torkad timjan 200 g getost av chèvretyp 1 dl crème fraiche rapsolja salt, grovmalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och riv rödbetor, potatis och palsternacka grovt. Krama ut vätskan och lägg rivet i en bunke och blanda med ägg, honung, timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma till 10 små rårakor på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja. Sätt in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 3. Riv getosten grovt. Mixa den med crème fraichen. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. 4. Servera gärna med en sallad med svarta bönor och bulgur eller couscous. EMILS ZUCCHINISOPPA Krämig och med lagom smak av curry. Servera med ett gott bröd till. FÖR 4 PERSONER 1 zucchini (ca 450 g) 1 gul lök 200 g potatis (mjölig sort) 1½ msk curry 8 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 2 dl matlagningsgrädde smör salt, svartpeppar turkisk yoghurt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka löken. Skala potatisen. Skär potatis och zucchini i mindre bitar. 2. Fräs löken i 2 msk smör tillsammans med curryn i en kastrull utan att den tar färg. 3. Tillsätt potatis och zucchini och fräs ytterligare några minuter. Häll i vatten och buljongtärning och låt soppan koka på svag värme under lock 20–25 minuter. 4. Tillsätt matlagningsgrädden och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 5. Toppa soppan med turkisk yoghurt vid servering. Servera gärna med nybakat bröd, smör och ost.