Buffé 1
råva ra n SÄSONG Apelsin odlas på många platser i
världen och har därför en ganska lång säsong som sträcker sig från oktober till maj. Allra godast, både söta och saftiga, är de under vintern. Blod- apelsiner, som främst odlas på Sicilien, har en kortare säsong. De skördas mellan januari och mars. Apelsiner delas in i tre grupper: blonda apelsiner, blodapelsiner och navelapelsiner. Varje grupp har flera olika sorter. ODLA/SKÖRDA Apelsiner odlas nästan uteslutande i länderna runt Medelhavet men även i Australien, Sydafrika, södra USA och i Syd- och Mellanamerika. I Sverige är det lite svårare. Om du är nyfiken kan du så apelsinkärnor i krukor med blomjord. Håll sådden varm och fuktig så gror de ganska fort. Låt plantan växa ett tag, och plantera sedan om den i ny jord. Några apelsiner blir det dock inte på många år, om ens någonsin, men ett litet vackert träd får du i alla fall. FÖRVARING APELSIN Söta, saftiga och med en frisk doft. Kanske har du satt kryddnejlikor i dem till jul eller ätit dem i en ris à la Malta. Apelsin finns som många olika sorter och odlas på flera ställen i världen, och de är fullproppade med C-vitamin! TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN Vitaminboost! Gör en shot med apelsin och färsk gurkmeja. Recept på ica.se. 8 BUFFÉ 1 • 2018 Apelsiner, precis som alla andra citrusfrukter, trivs bäst i kylskåpet och inte i fruktskålen. I rumstemperatur möglar de lätt. Men ta gärna fram apelsinen en stund innan du ska äta den, då smakar den bättre. NYTTIGT En apelsin om dagen täcker dagsbehovet av vitamin C. Apelsin innehåller också fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar. För dem som planerar att bli gravida eller är gravida är det extra viktigt att få i sig folat – du som har cravings efter citrusfrukter kan därför skatta dig lite extra lycklig! LAGA Mycket smak sitter i skalet. Se bara till att använda ekologiska apelsiner – om de är besprutade sitter mycket av det i skalet. Enklast går skalet att riva om apelsinen är kylskåpskall. Ska du däremot använda saften pressar du den lättast av rumsvarma apelsiner. SMAK Apelsin och salvia är goda smakkompisar. Stek kyckling eller halloumi med färska salviablad och skal från apelsin. Eller gör en siciliansk fänkålssallad med apelsin, russin och pinjenötter. Blodapelsin är gott ihop med basilika. Pressa blodapelsinen och tillsätt finhackad basilika för en riktig energikick till juice. Visste du att namnet apelsin betyder »äpple från Kina«?