Buffé 1
GRÖNSKANDE OAS UNDER STADEN Djupt inne i ett gamm
alt bergrum på Liljeholmen i Stockholm håller de svarta gångarna på att omvandlas till ett urbant drivhus med grönsaker på både höjden och tvären. » Vi vill göra svenska städer till grönare och skönare ställen att bo och leva i«, säger Albert Payaro, som driver Urban Oasis. TEXT AGNETA RENMARK FOTO ALEXANDER MAHMOUD SPÄNSTIGA SALLADSBLAD, välsmakande kryddörter och spännande groddar i olika sorters kulörer trängs på hyllplan som är staplade på varandra i något som liknar byggställningar. Vi befinner oss i en fuktig och närmast magisk miljö på Liljeholmen utanför Stockholm som tidigare användes som lagerlokal för vin och sprit men nu sakta håller på att förvandlas till ett spirande växthus under mark. – Visst är det en häftig miljö, säger Albert Payaro entusiastiskt medan han visar runt i bergrummet, som har ett gigantiskt parkeringsgarage som närmsta granne. Albert Payaro är ingenjör och kommer från Barcelona. För ett år sedan flyttade han till Sverige för att plugga på ett internationellt mastersprogram i hållbar energiteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Något av det första han lade märke till här i Sverige är hur förhållandevis dyrt det är att köpa grönsaker – särskilt nu under vinterhalvåret. 22 BUFFÉ 1 • 2018 PILOTPROJEKT SOM SKA FÅ EFTERFÖLJARE Urban Oasis grundades förra året av två studenter från KTH, Albert Payaro och Ankit Anurag Naik, tillsammans med Alex Björkman och Anton Chernikov. Det drivs som pilotprojekt i Liljeholmen med ekonomiskt stöd från KTH och privata investerare och i samarbete med fastighetsägaren Green Park. Genom att samla data i den underjordiska jätteodlingen hoppas man kunna få fram det optimala odlingsklimatet. Målet är att bana vägen för fler grönsaksodlingar i parkeringsgarage och andra outnyttjade stadsmiljöer. – Egentligen är det ju helt galet att det ska kosta dubbelt så mycket att äta grönt och hälsosamt här i Sverige jämfört med vad det kostar i södra Europa. En viktig orsak till detta är att mer än 70 procent av alla grönsaker som säljs i Sverige importeras. – Dels blir det dyrt, dels är det inte hållbart att frakta varor kors och tvärs över halva jordklotet när man lika gärna kan odla dem lokalt, säger Albert. Tillsammans med några kurskamrater från KTH har han därför startat företaget Urban Oasis och hoppas kunna genomföra något av en grön revolution genom att satsa på vertikal och hydroponisk odling. Liknande satsningar finns i exempelvis New York. – Att odla hydroponiskt innebär att vi låter grödorna växa och gro i vatten med flytande näringslösning i stället för i jord. Vi börjar med det som är enklast att lyckas med, men på sikt ska vi odla alla sorters grönsaker i det här bergrummet – tomater, gurka, paprika och aubergine men även jordgubbar. Fördelen med hydroponisk odling är att grödorna kan planteras tätt eftersom de inte utvecklar ett lika stort rotsystem som vid jordodling. I och med att grönsakerna får jämn tillgång till näring och vatten blir skördarna även betydligt rikligare. – Dessutom kan du inte få det färskare och mer närodlat än så här. Vi skördar varje dag, och sedan