Buffé 1
Spenat Spenat innehåller nitrat, som kan omvandla
s till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstempereratur. Många tror att det är farligt att värma upp spenat igen, men det är en myt. Däremot är det viktigt att du snabbt kyler ner spenaten efter tillagning. Låt den svalna i ett vattenbad och ställ in i kylskåpet. Barn upp till ett års ålder bör däremot inte äta spenat eller andra bladgrönsaker eftersom att de inte kan bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna. Bonus: Extra lättlagad middag nästa dag DAG 1 ÄRTIG SPENATSOPPA Grönaste soppan fullproppad med näring. Genom att laga en extra stor sats får man FÖR 4 PERSONER 600 g fryst hackad spenat 250 g frysta gröna ärter 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 liter vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 4 dl havregrädde eller matlagningsgrädde rapsolja salt, svartpeppar rostade solrosfrön eller pumpakärnor att toppa med GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det några minuter i 2 msk olja i en stor kastrull. Häll i vatten, buljong och havregrädde. Låt koka upp. 2. Tillsätt spenat, ärter, 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Låt koka upp och mixa sedan soppan slät med stavmixer. 3. nästa dag. Fördela resten av soppan i 4 skålar. Toppa med frön och servera gärna med bröd till. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen och välj laktosfri produkt om grädde används. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen och byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i buljongtärningen. DAG 2 GRÖN FISKGRATÄNG Här blir soppan från igår grunden FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Lägg 1 påse frysta torskoch laxtärningar (300 g) och 1 påse fryst grönmix (600 g) i en smord ugnsform. Krydda med 2 tsk torkad dragon, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Häll över 8 dl spenatsoppa från dagen före. Blanda 1 dl panko, 1 dl finriven parmesan och 2 msk olja. Strö över. Ställ i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills fisken är klar. Täck ev med aluminiumfolie mot slutet. Servera med citronklyftor och gärna med en klick yoghurt och bröd. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd och bröd. Gör laktosfri: följ anvisning dag 1 och välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: följ anvisning dag 1 och välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Servera med soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt för yoghurt. Gör äggfri: följ anvisning dag 1. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. BUFFÉ 1 • 2018 27