Buffé 1
ÄGGBOWL MED CRÈME FRAICHE OCH GRÄSLÖK Ett snabbla
gat mellanmål för dig som behöver lite extra protein. Perfekt före/efter träningen. FÖR 4 PERSONER Häll av, skölj och låt 1 förp kokta svarta bönor (ca 380 g) rinna av. Fräs bönorna i 2 msk olja ca 5 minuter. Vänd ner 65 g babyspenat och låt fräsa ca 1 minut. Tillsätt 1 msk färskpressad citronjuice, 2 krm salt och 1 krm peppar. Ställ åt sidan. Vispa ihop 6 ägg, 1 dl crème fraiche, 4 msk och 1 krm svartpeppar. Smält 2 msk smör i en stekpanna. Häll ner äggsmeten. Rör med visp till en krämig äggröra. Fyll 4 skålar med bönröran. Toppa med FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av crème fraiche och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Imat fraiche eller Sour supreme. Välj mjölkproteinfritt matfett. Innehåller ägg. Energikickar MATIGA MUFFINS MED ZUCCHINI & FETAOST Perfekta som matigt mellanmål eller som en energikick före eller efter träningen. Riven zucchini gör dem riktigt saftiga. Frys in och plocka fram vid behov! GER 16 MUFFINS 6 dl siktat dinkelmjöl (360 g) 2 tsk bakpulver 2 tsk torkad timjan ½ påse färsk spenat (ca 35 g) 1 vitlöksklyfta 3 stora ägg 1 ½ dl olivolja 5 dl riven zucchini 1 burk strimlade soltorkade tomater (200 g) 150 g fetaost salt, malen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Blanda mjöl, bakpulver, timjan och 1 tsk salt i en bunke. 3. vitlöken. 4. i taget. Vänd ner zucchini, spenat, vitlök, soltorkade tomater, smulad fetaost och ½ tsk peppar. 5. Vänd ner mjölblandningen och rör till en jämn smet. 6. ugnssäker plåt. Grädda i mitten av ugnen 35–40 minuter. 7. Ta ut och låt svalna. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost/salladsost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaosten mot tofu. UGNSROSTAD MOROTSHUMMUS PÅ RÅGBRÖD Morötterna gör hummusen både söt och mustig. Gör en större sats och förvara i kylen så har du GER CA 4 DL Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär 500 g morötter i cm-tunna skivor. Lägg på en ugnsplåt och blanda med 2 msk olja och ½ tsk salt. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter. Häll av, skölj och låt 1 förp kokta kikärter (380 g) rinna av. Mixa kikärter, morötter, ½ dl olja, 1 riven vitlöksklyfta, 1½ msk färskpressad citronjuice, 1 msk tahini och ½ tsk malen gurkmeja slätt. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera på rågbröd och toppa gärna med skivad tomat och groddar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd serveras till. BUFFÉ 1 • 2018 33