Buffé 1
Bonus: Färdigkokt potatis till nästa dag DAG 1 SA
FTIG KÅLPUDDING MED POTATIS OCH RÅRÖRDA LINGON Yoghurt i färsen gör kålpuddingen extra saftig. Koka lite extra potatis så blir det en bra grund till potatisplättarna nästa dag. FÖR 4–6 PERSONER 2 kg potatis 1 kg vitkål 2 msk ljus sirap 600 g nötfärs 1 gul lök 1 ägg 1½ dl matyoghurt (10 %) 2 msk konc kalvfond 2 msk japansk soja olja, smör salt, vitpeppar RÅRÖRDA LINGON 250 g frysta lingon ½–1 dl strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med lingonen. Blanda ihop lingon och socker. Rör om då och då. 2. Sätt ugnen på 200°C. 3. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Spara hälften av potatisen till potatisplättarna nästa dag. 28 BUFFÉ 1 • 2018 4. Dela vitkålen och skär bort den 5. Stek kålen i omgångar i rikligt med smör och olja tills det mjuknar. Blanda med sirap, 1½ tsk salt och ½ tsk peppar. 6. Skala och riv löken. Blanda lök, färs, ägg, kalvfond, yoghurt och soja. Fördela hälften av kålen i botten av en smord form, ca 20 x 30 cm. 7. Fördela färsen över och toppa med resterande kål. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. Servera med kokt potatis och hälften av de rårörda lingonen. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av yoghurt och matfett. Kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkproteinfritt matfett. Gör äggfri: uteslut ägget och kontrollera innehållet i kalvfonden. DAG 2 POTATISPLÄTTAR MED VITKÅLSSALLAD Med färdigkokt potatis blir det en snabblagad och mättande rätt som passar januaribudgeten. Servera med rårörda lingon och vitkål. FÖR 4 PERSONER Pressa eller riv den kokta potatisen (ca 1 kg) från dagen före. Blanda med 3 ägg, 1 dl vetemjöl och 1 tsk salt. Strimla 250 g vitkål tunt och blanda med resten av de rårörda lingonen. Stek plättar i rapsolja eller smör. Servera med lingonoch vitkålssalladen samt stekt bacon eller för en lite matigare rätt. FÖR ALLA Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: välj olja eller laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj olja eller mjölkproteinfritt matfett.