Buffé 1
mellanmål LADDA utan socker Efter plugget, före t
räningen eller i väntan på sent kvällspass som krockar med middagen. Smårätter och mellisar behöver vi alla – och helst sådana som inte är sockerbombade! RECEPT & STYLING AGNES GÄLLHAGEN FOTO MATILDA LINDEBLAD KRYDDIG GRANOLA Hemmagjord granola lyxar till vilket mellanmål som helst! GER CA 1 LITER Sätt ugnen på 175°C. Blanda 5 dl havregryn, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpakärnor, 1½ dl riven kokos, 2½ dl hackade valfria nötter, 2 tsk kanel, 1 tsk malen ingefära, ¾ tsk malen kardemumma och ¼ tsk salt i en bunke. Smält försiktigt ¾ dl kokosolja, 3 msk och 2 msk nötsmör eller tahini. Rör ner i grynoch fröblandningen och blanda väl. Häll ut på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen 20–25 minuter. Rör om då och då så det inte bränner. Låt svalna. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregrynen mot ren havre. Gör laktosfri: kontrollera innehållet om nötsmör används. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet om nötsmör används. Fri från ägg. 32 BUFFÉ 1 • 2018 KOKOS-CHIAPUDDING MED BÄR Ett mättande mellanmål som enkelt kan förberedas kvällen före och tas med till jobbet. Lägg granolan i en egen burk så håller den sig knaprig. FÖR 4 PERSONER 1 burk kokosmjölk (400 ml) 1 dl grekisk yoghurt (10%) 4 msk chiafrön ¾ dl riven kokos ½ tsk vaniljpulver ½ msk honung eller agave 1 krm salt TOPPING 250 g frysta, tinade bär (t ex jordgubbar, hallon, blåbär) 2 dl kryddig granola (se recept) GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop alla ingredienser till chiapuddingen i en bunke. Ställ i kylskåpet över natten. 2. Tina bären och mosa dem lätt. 3. Fördela chiapuddingen i fyra skålar. 4. Toppa med mosade bär och granola. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot Imat fraiche eller Sour supreme. Tips! Chiapuddingen håller några dagar i kylen. Perfekt att förbereda och ta av när hungern slår till.