Buffé 1
JANUARI Här är »räddningen« i januari! HADE DU SP
ENDERBYXORNA på i december? Då kan det betyda tuff a snålveckor i januari. Men här kommer »belöningen«: Extra stor bonus! Veckan till löning är kanske räddad... Med anledning av »bonusfesten« satsar vi på bonusmatlagning, och det av vitt skilda slag. Vad sägs om att få prisvärda storkok av Bonusfamiljens expert Moa Herngren, eller skolkocken Emil Spanos budgetmat med bonuslyxig touch? Eller en bonusvecka med smarta rätter som kallas stafettlagning? Jag kan bara säga: Grattis! Och sätt genast igång och laga. Testa gärna stafettprincipen. Den gör livet lite enklare – och ofta billigare, inte minst på grund av minskat svinn! Det är inte något konstigt; det handlar mest om planering. Ha nästa dags middag eller lunchlåda i åtanke när du handlar, och se till att det inte står några halvtomma förpackningar och surnar när veckan är slut. Januari är också årets verkliga kom-i-gång-månad: Nu jäklar… Oavsett om det handlar om ett nybörjarpass på Friskis eller hurtfriskt stakande i spåret behövs bra energi före och/eller efter ansträngningen. Helst utan så mycket socker. Givetvis bjuds det därför på fl era sådana här; passar givetvis bra som mellisar också. Min favorit är muffi ns fyllda med bland annat zucchini, soltorkade tomater och feta. Ha i frysen, ta fram på morgonen och fi nns det möjlighet så dela och stek på dem lite hastigt, eller kör i mikron. Jag sätter lätt i mig 3–4 stycken, sedan jäklar… Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se -läsarnas bästa tips MINSKA MATSVINNET Tisdag GENSVARET BLEV STORT då vi frågade er om tips för att minska matsvinnet. Här kommer några tips – fler finns på ica.se/buffe. Liksom vilka som vann matcheckar. Mindre bullar LINDA: Vi har en hylla i vårt kylskåp där vi lägger mat som måste ätas upp/tillagas snarast. Det blir ofta nya spännande maträtter när man tar vara på rester, kan jag lova. Vi köper även varor med kort bäst före-datum. MALIN: För att hålla reda på vad som finns hemma fotar jag kylskåpsinnehåll och skafferi med mobilen varannan/var tredje morgon (beroende på hur ofta man handlar). Detta ger en enkel överblick och är mindre tidskrävande än att skriva och hålla reda på lappar! MARIA: Gör mindre portioner och storlekar. Om man till exempel ska baka inför ett barnkalas kan man göra bullarna och kakorna mindre. Gör man normalstora bullar tar ett barn ofta en bulle, tar en tugga eller två, lägger den åt sidan och springer iväg och leker. HEDVIG: För att minska matsvinnet brukar jag koka större mängder bönor och linser och frysa in. På så sätt kan man ta bara exakt det man behöver. Det blir både enkelt och prisvärt. B UFFÉ 1 • 2018 3 32 39 INNEHÅLL 5 8 10 16 21 22 26 Januarispaning Juicigt för kondisen. Januaribillig gris. Krognytt. Laga gott under tian. App förklarar butikens märkningar. Bli vego-mejerist. Apelsin Säsongshöjdare med många möjligheter. Bonusfamiljens bästa tips Potatis- & jordärtskockssoppa med äppelkrisp. Hemgjorda äppelchips. Lins- och bönchili. Tomat- och purjopaj. Smart rotfruktslasagne. Skolkockens bonusrätter Emils zucchinisoppa. Rödbetsrårakor med getostcrème. Rostade sötpotatisklyftor. Långbakad karré med gräddsås. Picklat äpple med kanel. Sofi as Curry Rödbetssmoothie. Chokladkaka med zucchini. Varm lyxchoklad med chili. Potatis- och halloumiråraka. Overnight rye. Banan-tarte tatin. Mötet: Albert Payaro I ett bergrum på Liljeholmen i Stockholm gror en framtidstro på lokal stadsodling. Möt Albert Payaro, som är en av grundarna av Urban Oasis. Vardagsrätter med +bonus potatis och rårörda lingon + Potatisplättar med vitkålssallad. Kycklinggryta med dragon och äpple + Pastagratäng med kyckling och spenat. Rostade rotfrukter med stekt lax och rucolapesto + Linssallad med feta och rotfrukter. Ladda utan socker Kokoschiapudding med bär. Kryddig granola. Ugnsrostad fetaost. Äggbowl med crème fraiche och gräslök. Syrlig havtornssmoothie. Vinterkryddad hirsgröt. Kalassemla Sockerkakssemla med pistasch. Tävla & vinn matpengar! Tävla om 50 matcheckar sidan 39 33 recept större koksatser