Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 NORRLÄNDSK WOK Rödkål, äpple, rödlök
och renskav wokas och kryddas med garam masala. Woken serveras med potatismos och heta rårörda lingon. FÖR 4 PERSONER 2 paket renskav å 240 g (tinad) 250-300 g röd- eller vitkål 1 rödlök 1 stort rött äpple 1/2 msk garam masala 1 dl grovhackad persilja salt, peppar olja att steka i HETA LINGON: 1 färsk röd chilifrukt 2 dl rårörda lingon 1 msk finhackad persilja 1 tsk garam masala TILLBEHÖR: potatismos GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med potatismoset så att det är klart samtidigt som det andra. 2. Heta lingon: Dela chilifrukten, skrapa ut kärnorna men låt kärnfästena sitta kvar (ger extra styrka). Finhacka chilifrukten. 3. Blanda chilifrukt, lingon, persilja och garam masala. Ställ åt sidan tills vidare. 4. Hetta upp en stekpanna/wok Bryn renskaven i olja. Rör och se till att alla skavbitar lossnar från varandra. Krydda väl med salt och peppar. 5. Lägg upp köttet på en tallrik Skölj ur stekpannan. 6. Skär kålen i bitar. Skala, dela och skiva rödlöken. Dela, kärna ur och klyfta äpplet. 7. Hetta upp pannan på nytt med olja. Stek/woka kål, rödlök och äppelklyftor i 2-3 minuter tills de blivit lätt brynta. Lägg ner köttet, pudra över garam masala och stek/woka i ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. 8. Vänd ner den grovhackade persiljan. Lägg upp på tallrikar och servera genast med de heta lingonen och potatismos. Tillagning: 35 minuter Energi: •• • Fibrer: • • FÖR ALLA? Norrländsk wok innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Laga moset, så att det passar vid ev allergi. Fett: *• • VINTERSOPPA MED SENAPSGRÄDDE OCH SALTA BITEN FÖR 4 PERSONER 1 paket frysta rotfrukter, ca 550 g 1 liter hönsbuljong (tärning + vatten) 1 kruka färsk timjan 1 burk »salta biten« å 430 g 1 kokt fläskkorv å 300 g 2 dl vispgrädde 1-2 msk grovkornig senap salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp hönsbuljongen i en kastrull. Tillsätt rotfrukterna. Plocka ca 1 msk timjanblad och lägg ner i buljongen. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Ta från vännen och låt svalna något. 2. Mixa soppan helt slät i en matberedare/mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och ställ den på svag värme. Salta och peppra. 3. Lägg salta biten med spad i en kastrull tillsammans med fläskkorven i skivor. Värm försiktigt i ca 5 minuter. 4. Vispa grädden till milkshakeliknande konsistens. Rör ner senap, salta och peppra. Blanda väl. 5. Fördela salta biten och fläskkorv i varma tekoppar eller små skålar. Häll över kokspadet. Servera soppan i djupa sopptallrikar. Ringla eller klicka senapsgrädden över rotfruktssoppan. Garnera gärna med timjankvistar. Tillagning: 25 minuter Energi: ** • Fett: * * Fibrer:* FÖR ALLA? Innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfri: Byt vispgrädden mot den nya mjölkfria matlagningsgrädden iMATfrån Oatly, smaksätt enligt receptet men uteslut vispningen. TIPS! Om hushållskassan är skral, eller man inte är någon storätare, kan man utesluta salta biten eller fläskkorven. Rotfruktssoppan serveras i en djup tallrik, salta biten, fläskkorv och buljong bjuds i en stor tekopp bredvid.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40