Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 DIALOG! Vad gör ICA för att motarbet
a dålig djurhantering? Hejsan! En sak beträffande vår mat oroar mig mycket, nämligen hur djuren har det innan de hamnar på våra tallrikar. Snart sagt varje vecka får vi nya rapporter om hur illa djur far, i synnerhet i samband med transporter till slakterier och på själva slakterierna. Jag undrar därför: Vad tänker ICA göra för att det kött vi förväntas tillaga och äta inte ska komma från misshandelsoffer? Vänliga hälsningar Agneta Lejdhamre Svar: Hej Agneta! Tack för at t du hö r av dig i en fråga som berör de flesta av Buffés läsare liksom oss som arbetar på ICA . Att djur misshandlas eller far illa ute på gårdar, vid transporter och på slakterier strider mo t både svensk djurskyddslag och ICA: S policy. Därför följer vi upp - så långt det är möjligt - at t det finns väl utbildad personal och program för at t klara detta hos våra leverantörer. Nä r vi köper från andra länder ä r detta en extra viktig punkt vid inspektionerna. Vi gör egna kontroller även av svenska slakterier och styckningsanläggningar som levererar till ICA . Vår uppfattning ha r hittills varit att dessa anläggningar är väl kontrollerade då veterinär expertis alltid finns p å plats . De avslöjanden som kommi t under hösten o m grava missförhållanden vid ett svenskt slakteri (dock ej leverantör till ICA ) har skakat om både oss och slakterinäringen rejält. Vi ha r varit i kontak t med samtliga leverantörer och ha r även skrivit till jordbruksministern och Livsmedelsverkets ledning och markera t vår t avståndstagande mo t dessa förhållanden och uttryckt våra förväntningar på at t de undanröjs . Vi ha r fått besked om at t man satt in extra åt - gärdsprogram för at t utbilda all personal som komme r i kontak t med djur, och at t djuromsorg går före högt tempo . Förhoppningsvis komme r Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer at t få ökade befogenheter att gripa in och beivra missförhållanden, någo t som idag ligger på kommunernas bord . Vi anser at t en bättre ansvarsfördelning mellan myndigheterna behövs. Det är allmänt erkän t at t vi i Sverige är föregångare nä r det gäller djuromsorg . Men vi kan tydligt se att man även i andra länder värnar sina djur och har vissa fördelar, exempelvis kortare transportsträcko r för djuren. Lisbeth Kohls Dofttestade ICA-varor Det sägs att doften är det sinne som starkast är förknippat med minnet, och visst är det väl så? Jag har tidigare beskrivit hur jag minns min barndoms somrar genom att tänka på doften i sommarstugans källare när mamma skulle koka sylt Där stod kitteln med jordgubbar varvade med socker, och det luktade himmelskt Många av våra doftminnen är självklart förknippade med mat. Vem ha r inte mötts av den angenäma doften från ett bageri en tidig morgon och genast sett åtskilliga kanelbullar och ostfrallor passera revy? Detta är en doft vi nu ofta kan känna i den vanliga butiken. För at t vår matupplevelse ska bli minnesvärd krävs för all del även at t våra övriga sinnen lockas med. Förutom doften har ju smak, känsla och utseende också stor betydelse. Dessa sinnesintryck spelar en stor roll då vi inom IC A ta r fram nya produkter till vår familj med egna märkesvaror. Vi gör så kallade sensoriska bedömningar. Innan exempelvis våra köttbullar fick komma med i »familjen« både luktades, smakades och tittades det ordentligt på dem. Eftersom de fick godkän t av vår panel bestående av iCA-medarbetare gick de vidare till IC A provkök , dä r de testades i ett omfattande konsumenttest med 50 personer i blandade åldrar, både män och kvinnor. ICA: S kvalitetslaboratorium undersöker också at t köttbullarna luktar och smakar gott även vid det utsatta bäst före-datumet. Våra egna märkesvaror måste även uppfylla andra krav i fråga om kvalitet. De får gå igenom funktionstest, te x margarinets egenskaper vid stekning. Eller mikrobiologiska test då man mäter bakteriehalten i maten så att de klarar de gränsvärden som gäller med god marginal. Lisbeth Kohls Chef Konsument & Kvalitet, ICA Handlarnas AB 36 FUNKA R DI N BRANDVARNARE ? Att inte tända förstaadventsljuset innan man har kollat brandvarnaren börjar bli en självklarhet i många hem. Helt enkelt som en del i julförberedelserna. I samband med att man kollar batteriet kan man även rengöra brandvarnaren från utsidan, med dammsugaren. Litiumbatterier räcker fem gånger längre än vanliga alkaliska batterier, så om man inte vill byta varje år kan det vara ett bra alternativ. På www.glominteljusen.nu finns från första advent en mängd information från Svenska brandförsvarsföreningen om du vill veta mer. En brandvarnare som fungerar är en billig livförsäkring. Tips! Gå på »Mat för livet-mässan». Det är en angelägen mässa för matöverkänsliga som bland annat speglar det stora produktutbudet för den som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja. Sollentunamässan 23-24 november. DIALOG! Skriv gärna till Dialog och tyck till om sådant som är bra - och givetvis om sådant som är mindre bra. Vår ambition är att alla ska få svar. Vi förbehåller oss rätten att korta ner de publicerade bidragen. Adressen är Buffé, Dialog, Box 6630,113 84 Stockholm. E-post: red.buffe@forlaget.ica.se »Baket inför julhelgen är som rock'n'roll.« Ton y Olsson , kondito r CHOKLADSÅ S En läsare hörde av sig med ett tips på en god sås som passar till desserter med färsk frukt eller glass. Den passar alla gluten-, mjölk- och laktoskänsliga (om man väljer en sådan glass förstås, exempelvis Tofuline). »Värm lika delar kakao och socker i en kastrull. Späd med vatten till lagom konsistens. Det går också att göra i mikron.«
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40